Nyitókép forrása: globsec.org

 

A GLOBSEC atlantista szlovák agytröszt által végzett felmérés szerint a szlovákiai lakosság 52 százaléka negatívan értékeli az ukrajnai háborús menekültek jelenlétét az országban. Ez messze a legrosszabb adat az V4-en belül. Az ukrán menekülteket a lengyel és magyar lakosság támogatja leginkább.

 

A felmérés arra mutat rá, hogy a szlovák lakosság többsége negatívan értékeli az ukrán menekültek jelenlétét, míg ez az arány a lengyeleknél csak 11, a magyaroknál 15, a cseheknél pedig 25 százalékos.

 

A felmérés szerint a szlovákiaiak 42 százaléka pozitívan viseltetik az ukránokhoz, miközben a lengyelek 85, a magyarok 82 és a csehek 73 százaléka tesz ugyanígy.

 

 hirdetes_300x300  

A GLOBSEC szerint a régiós összehasonlításban elért rossz szlovákiai eredmény arra vezethető vissza, hogy az emberek „félnek segíteni a menekülteknek, mert úgy érzik, hogy azzal saját gazdsaági helyzetüket gyengítik”. Ezt bizonyítja az is, milyen válaszok születtek az ukrán menekültek támogatását illetően.

 

A megkérdezett szlovákiaiak 68 százaléka az ukránoknak adott támogatások mindegyikét csökkentené, ráadásul V4-es összehasonlításban az egyetlen ország Szlovákia, ahol azok vannak többségben, akik megvonnák az ingyenes betegellátás lehetőségét az ukrán menekültektől.

 

forrás: GLOBSEC.org

 

A felmérés eredménye nem csak ezért váltott ki megütközést az atlantista elemzőkből és politikusokból. A Globsec adatai szerint a lakosságnak „csak” 43 százaléka tartja felelősnek Oroszországot (Magyarországon szintén, Lengyelországban viszont 84, Csehországban 72 százalékuk), miközben az USA-t felelősnek tartók aránya a legmagasabb az összes ország közül: 39 százalék.

 

Forrás: GLOBSEC.org

 

Az érem másik oldala

 

Természetesen ehhez a képhez a szlovák belpolitika járult hozzá leginkább. Szakértők nélkül is teljesen világos, hogy a hónapok óta húzódó, egymást érő kormányválságok sora azt mutatta meg, hogy ha a lakosság támogatásáról volt szó (családtámogatási csomag, energiaárak), sosem volt egység a politikusok között (többnyire a liberálisok támadták a kormányt ezekért az intézkedésekért), de ha Ukrajnáról és az ukrán menekültekről kellett dönteni, gond nélkül sikerült a koalíciónak mindent elfogadni, még akkor is, amikor kisebbségi kormányzásba szorultak.

 

A politikusoknak azt sem sikerült kellően megmagyarázni, hogy miért kell Szlovákiának erőn felül (GPD arányában Ukrajna hatodik legnagyobb támogatója) támogatni az ukránokat katonailag is, miközben Szlovákiában is tombol az infláció, az emberek pedig azt látják, hogy a nyugati energiavállalatok hatalmas profitra tesznek szert, miközben megélhetési válság bontakozik ki.

 

Ezek után nem nincs nehéz dolga azoknak a politikusoknak, akik a kormány Ukrajna-politikáját és szankciós politikáját kritizálók közé csapódtak.

 

Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a politikusok sem sokat segítenek a helyzeten azzal, hogy nagyon egyoldalúan nyilatkoznak Ukrajna kapcsán a sajtónak, ami a nyugati partnereknél nyilván sok jó pontot hoz, de a lakosság egy jelentős része ezt másképp látja (nem ez az első ilyen eredményt hozó felmérés). Ráadásul a fenti eredmény úgy született meg, hogy Szlovákiában abszolút dominánciát élvez a mainstream narratívájva Ukrajna kapcsán.

 

Sokat elárul a szlovák politikusok gondolkodásáról Martin Klus volt SaS-es külügyi államtitkár bejegyzése, aki a Globsec mostani felmérését így kommentálta a Facebookon:

 

„Szégyelltem magam, mint a kutya, mikor ezt megláttam. Nem mintha nem sejtettem volna, hogy a szlovákiai lakosság egy része elviseli még a betegséget is (ez a vírustagadásra való utalás – a szerk.), de hogy a háborút, halált, erőszakot, emberek meggyalázását is (…), ez már tényleg megdöbbentő”

 

írta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.