Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Ezennel megkezdődik a választási kampány Szlovákiában – közölte Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azután, hogy megbukott a Heger-kormány. Óva int a választási rendszer megváltoztatásától, amely szerinte a parlamenti választások kiemelt témája lesz. Hozzátette: az SaS és a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) a szavazáson tanúsított hozzáállásukkal csatlakozott a maffiák és a fasiszták társaságához. Örül, hogy végül mégsem mondott le pénzügyminiszteri posztjáról.

 

Matovič a demokrácia végére figyelmeztetett. „Kemény választási kampány kezdődik“ – mondta. Állítása szerint a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika megegyezett a választási rendszer megváltoztatásáról. Matovič szerint, ha hatalomra kerülnek, az első törvény, amelyen változtatni fognak, a választási szabályok lesznek. Szerinte vegyes választási rendszert akarnak majd bevezetni, vagyis a képviselők egy része a régiókból lenne megválasztva. Úgy véli, ez csak ezeknek a pártonak lenne előnyös. Matovič szerint ez a demokrácia végéhez vezető út.

 

„Ha nem sikerül felébresztenünk a demokratákat, akkor elveszítjük a demokráciát“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta, hozzátéve, hogy ha a demokratikus választó nem megy el szavazni, akkor az egész csak a demokratikus választások paródiája lesz.

 

Szerinte a PS-nek és az SaS-nek nem szabad a Hlas-SD-vel közös kormányról álmodoznia. „Pellegrini végül a maffiát fogja választani“ – mondta.

 

Matovič a szavazás után halottnak tartja az SaS pártot. Szerinte egy demokratikus választópolgár nem szavazhat rájuk. Egyúttal hozzátette: bizonyítékai vannak arra, hogy Richard Sulík SaS-es vezér korrupciót követett el. Ezeket a kampány során szeretné közzétenni.

 

Matovič a lemondásának körülményeit is tisztázta.

 

„Amikor láttam, hogy valószínűleg nincs más út, a miniszterelnök és Richard Sulík jelenlétében azt mondtam, hogy hajlandó vagyok azonnal lemondani. Állásfoglalást akartam az SaS-től arra vonatkozóan, hogyan fognak eljárni, vajon megtartják-e a kormányt“

 

– magyarázta, hozzátéve, hogy végül az a válasz érkezett a miniszterelnöktől, hogy Sulík nem tudja garantálni, hogyan fognak eljárni.

 

„Beadtam a felmondásomat és másolatot kértem“ – ismertette. Ekkor kapott egy telefont, ami meggyőzte, hogy ne mondjon le, mert „a harcosok nem hódolnak meg a maffia előtt“. Matovič tagadta, hogy kitépte volna a lemondását az elnöki hivatal alkalmazottjának kezéből. Sajnálja az elnök asszony kommunikációját.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!