Nyitókép: Facebook/Gúta Város – Mesto Kolárovo (a kép illusztráció)

 

Feljelentést tett a Főügyészségen a „Szlovák Értelmiségiek Egyesülete” nevű csoportosulás, miután 2022. november 22-én Gúta város önkormányzatának alakuló ülésén a megválasztott képviselők Halász Béla (független) polgármester kérésére a szlovák himnuszt követően elénekelték a magyar himnuszt is. A magyargyűlölő egyesület szerint ezzel megsértették a Szlovák Köztársaság törvényeit, sőt: szerintük egyenesen revíziós törekvés történt a himnusz eléneklésével.

 

A Körkép.sk az érintettet, Halász Bélát is elérte.

 

A „Szlovák Értelmiségieknél” az verte ki a biztosítékot, hogy Halász Béla az alakuló ülésen azt mondta: egy büszke város büszke polgármestere szeretne lenni és ezért a jelenlévő képviselőkkel közösen elénekelte a magyar nemzeti imát.

 hirdetes_810x300  

 

A csoport látásmódja szerint a  képviselők ezzel megsértették az állami jelképekről szóló törvényt, ugyanis a magyar himnuszt csak a magyar állami delegáció jelenlétében lehetne játszani. Hozzátették: a himnusz eléneklése alkotmányellenes, mi több: Halász Bélát abszolút nonszensz módon hatalommal való visszaélés bűntettével is gyanúsítják.

 

A Körkép.sk felkereste Gúta polgármesterét, aki kérdésünkre azt válaszolta, hogy először meg kell vizsgálni, hogy kik állhatnak a „nevetséges szervezet” mögött, ahogy egyelőre az sem világos, hogy ki szivárogtathatta ki a cikket. Halász Béla azt mondta:

 

„Szlovákiában, ahol magyarok is élnek, teljesen természetesnek kell lennie, hogy a szlovák himnusz mellett a magyar himnuszt is elénekeljük (…). Sajnos Szlovákiában ez még egyeseknek fura.”

 

A polgármester aláhúzta: a csoport vádaskodásai nem állják meg a helyüket, ezért szintén feljelentést fognak tenni. Egyben felszólítja a felvidéki magyarokat, hogy továbbra is bátran énekeljék el a nemzeti imát, ahogy Gúta mellett tették ezt Dunaszerdahelyen vagy Nagymegyeren is:

 

„Ilyen kiállásokra van szükség és akkor erősíthetjük saját közösségünket és nem kell félnünk attól, hogy ilyen vagy hasonló csoportosulások megfélemlítsenek bennünket.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.