Nyitókép forrása: pixabay.com

 

2015 óta először ismét veszett kutyát találtak Szlovákiában – derül ki a Hospodárske Noviny cikkéből. Az állatorvosok Nagyszelmenc (Nagymihályi járás) közelében találtak egy pozitív esetet. Hogy honnan származik a fertőzés, egyelőre vizsgálat tárgya, azt azonban tudni, hogy jelenleg Lengyelországban és Ukrajnában terjed a betegség.

 

A veszett kutya, amit az állatorvosok az ukrán határától nem messze találtak, egy szuka volt, amit kölykeivel együtt befogtak.

 

A kutyán nem látszódtak a veszettség tünetei, a vizsgálatot azonban a polgármester kérésére elvégezték, mert látta, hogy az állat egy rókával érintkezik. A kutyát kölykeivel együtt Trencsénbe szállították (keleten nem volt kapacitás az elhelyezésükre), itt kezdte el produkálni a veszettség tüneteit. A fertőzött állatok általában agresszívvá válnak, és nem teljesítik a gazdáik parancsait, mivel már nem ismerik fel az arcukat, szagukat, idegen tárgyakat (köveket, fadarabokat, műanyagot) falnak fel. Előrehaladott állapotban nyűszítenek, elbújnak, saját testüket harapják meg.

 

 hirdetes_810x300  

Nagyszelmenc környékén (a település 10 kilométeres körzetében) a helyzetre való tekintettel az illetékes hatóságok a háziállatok és haszonállatók kötelező oltását rendelték el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!