Nyitókép: Na telo/Facebook/screenshot

 

Jelen pillanatban a költségvetés jóváhagyása az OĽaNO prioritása. „A költségvetés elfogadása után minden lehetséges, beleértve az ügyvivő kormányt és az előrehozott választásokat is” – reagált a jelenlegi helyzet további alakulására Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a Markíza televízió Testre szabva c. műsorában.

 

A költségvetés támogatása érdekében az OĽaNO az SaS-es képviselők szavazatait is szeretné megszerezni. Šipoš mindezt annak ellenére mondta, hogy Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a napokban korruptnak nevezte Richard Sulíkot, az SaS elnökét. „Én inkább az embereknek nyújtott segítséget választom“ – magyarázta Šipoš azzal kapcsolatban, hogy az ilyen nyilatkozatok ellenére miért lenne hajlandó tárgyalni az SaS-szel.

 

Egyúttal megerősítette, hogy Matovič mindenképpen nyilvánosságra hozza a Sulíkkal kapcsolatos korrupciós gyanút. „Tartani fogja a szavát. Néhány korrupt politikus már befejezte pályafutását Matovičnak köszönhetően” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Branislav Gröhling (SaS) nem volt hajlandó válaszolni ezekre a kijelentésekre. Csak annyit mondott, már most biztos, hogy Matovič a kijelentéseivel bűncselekményt követett el. „Vagy rágalmazást követett el, vagy bizonyítékokat tartott vissza“ – zárta szavait.

 

A jelenlegi helyzet megoldásaként az SaS-es Gröhling egy szakértőkből álló ügyvivő kormányt tud elképzelni. Ezzel szemben a Hlas-SD ragaszkodik az előrehozott választásokhoz – jelentette ki Šutaj Eštok, aki azt is hozzátette, hogy nem tudja elképzelni egy ügyvivő vagy egy rekonstrukción átesett kormány támogatását.

 

Matovič lemondása és annak visszavonása

 

Matovič azért vonta vissza lemondását, mert az SaS nem tudott egyértelmű garanciát adni arra, hogy nem dönti meg a kormányt – jelentette ki Šipoš a műsorban. Az OĽANO frakcióelnöke nem tudta megmondani, hogy Matovič kivel telefonált az incidens során, amikor benyújtotta lemondását.

 

Šipoš magánügynek tartja a telefonálást, ezért a pénzügyminiszter lemondásakor nem is kérdezett rá.

 

Gröhling szerint Matovič lemondása az első lépés lett volna a helyzet megoldása felé. Gröhling azért bírálta Matovičot, hogy a székhez van ragasztva.

 

Šipoš szerint az SaS a felelős a kormány bukásáért, míg Gröhling szerint a kormányt három koalíciós képviselő buktatta meg, illetve Matovič döntése, hogy nem mond le.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!