Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) volt pénzügyminiszter nem bánja, hogy azután is hivatalban maradt, miután az SaS júliusban a lemondását követelte. Állítása szerint ha engedett volna a volt koalíciós partnernek, akkor a 2023-as állami költségvetés tervezetében nem szerepelt volna az állampolgároknak nyújtott segélyek nagy része. Matovič ezt pénteki sajtótájékoztatóján mondta el, miután Zuzana Čaputová elnök visszavonta az tárca irányítására vonatkozó megbízatását.

 

Matovič annak érdekében ajánlotta fel lemondását, hogy megszerezze az SaS támogatását az állami költségvetés jóváhagyásához. A megállapodásban szerepelt egyebek mellett a kiadási korlátok bevezetése, a koncessziós díjak eltörlése, az alkoholt terhelő adók emelése, valamint a pénz egy részének az általános kincstárból az egészségügyi és igazságügyi minisztériumokhoz történő átcsoportosítása is.

 

Matovič emlékeztetett, hogy a költségvetésben szerepel a gyermekes családok megsegítése, az önkormányzatok, a vállalkozások és a háztartások energiaellátásának segítése, az egészségügyben, az államigazgatásban és az oktatásban dolgozók fizetésemelése, valamint a nyugdíjasok megsegítése.

 hirdetes_400x285  

 

„Elméletileg valamikor a nyáron visszaléphettem volna az SaS felhívására. Akkor ennek a fele sem lett volna meg“

 

– vélekedett az exminiszter.

 

„Még azon az áron is kierőltettem, hogy cserébe lemondtam a pénzügyminiszteri posztomról”

 

– tette hozzá az OĽANO vezetője.

 

Matovič eredményesnek tartja tárcavezetői munkáját. Pozitívumként jelölte meg például, hogy 92 millió eurós megtakarítást értek el az IT-technológiákon pusztán a beszállítókkal való szerződésmódosítások áttárgyalásával. Mindemellett említést tett az általános forgalmi adó beszedésének javításáról is, amely szerinte fedezi majd a gyermekes családok segélyének emelését, a nyugdíjasok oltási bónuszát vagy az egészségügyi dolgozók stabilizációs járadékát.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.