Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az ellenzéki SaS elérte, amit akart: eltávolította az OĽaNO pártelnökét, Igor Matovičot a kormányból – mondta Richard Sulík a TASR-nek adott interjújában.

 

Sulík saját elmondása szerint fog beszélni Eduard Heger megbízott kormányfővel az „új 76-ról” (új komrányzótöbbségről), ha megszólítja őt. Arra, hogy milyen feltételekkel támogatna egy átalakított kormányt az SaS, nem akart válaszolni a liberális politikus. Sulík kész tárgyalni az előrehozott választásokról is, melyekre szerinte szeptemberben kerülhetne sor.

 

„A társadalmat annyira traumatizálta Igor Matovič, hogy muszáj volt tennünk valamit. Az elmúlt hat hónapban próbáltuk megoldani vele a vitát. Azután, hogy megtörték az államfő vétóját a fasisztákkal, rájöttünk, hogy ez nem működhet így”

 

nyilatkozta Sulík a TASR-nek.

 hirdetes_810x300  

 

Mivel Matovič nem tett eleget nyár eleji felszólításuknak, és augusztus végéig nem távozott önként a kormányból, arra jutottak, hogy javasolják visszahívását. Miután a bizalmatlansági indítványt nem támogatta elég képviselő a parlamentben, így az egész kormány visszahívását célozták meg.

 

Mint Sulík fogalmazott, elérték, amit akartak, sikerült eltávolítaniuk a pénzügyminisztert a kormányból.

 

Sulíknak, aki már a harmadik kormányt buktatta meg pályafutása során, állítja, hogy van terve, az asztalon pedig három lehetőség is van: az ügyvivő kormány, az átalakított kormány és az előrehozott választások. Hogy melyiket preferálja ezek közül, nem akarta elárulni az interjúban.

 

„Először átvesszük a kollégákkal, utána nyilvánosan is beszélek majd róla, vagy ha lesz ezzel kapcsolatban megegyezés. Preferálok egy lehetőséget, de hiba lenne most beszélni róla.”

 

mondta Sulík azzal, hogy az SaS nem lesz része az átalakított kormánynak, bár Hegerrel kapcsolatban marad, de az új kormányzótöbbség támogatása Sulík szerint feltételekhez lesz kötve.

 

„Bár én javasoltam Hegernek [az új kormányzótöbbség létrehozását], de két-három nappal később mondtam neki, hogy tekintse tárgytalannak, mert a frakciónkban eltérőek a vélemények. Januárban többet fogunk tudni. Mindhárom leendő alternatíva jobb, mint az a kormány, ami eddig volt”

 

mondta.

 

Sulík szavaiból kitűnik, hogy nem számít a választási ciklus kitöltésére, úgy véli, szeptemberben előrehozott választásokra került sor.

 

„Ez az a dátum, amely mellett mindenki viszonylag elégedetlen lesz, de a lényeg, hogy minden érintett csak mérsékelten lesz elégedetlen, ezért megvalósulhat. Egyesek mihamarabb előrehozott választásokat akarnak, van aki viszont egyáltalán nem akar, megint mások ügyvivő kormányt szeretnének”

 

mondta.

 

Teraz.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!