Nyitókép: Forró Krisztián Fb-oldala

 

„A közösségünket, a felvidéki magyarokat szeretném erősíteni, a velünk együtt élő többi nemzetiséggel együtt. Fontos, hogy a különböző intézményeink közti együttműködés még hatékonyabb legyen, hogy a politikai érdekképviselet velük együttműködve segítse közösségünket. Ehhez hiteles, erős képviseletre van szükség. Egy ilyen képviselet létrehozásán dolgozok nap mint nap, 2023-ban is”, mondta Forró Krisztián a Körképnek adott interjúban.

 

A 2023. január 28-án fontos közgyűlésére készülő Szövetség-Aliancia elnöke beszélt arról is, hogy:

 

  • Miért bukott meg az alkotmányos többséggel induló kormány?
  • A Szövetség víziójáról és általuk megfogalmazott gazdasági intézkedésekről
  • A háború mielőbbi befejezésének fontosságáról
  • Arról, hogy a Szövetség készen áll az előrehozott választásokra
  • A független jelöltek lehetőségeiről a Szövetség listáján
  • A Gyimesi Györggyel való találkozójáról

 

 hirdetes_810x300  

Ha iskolai jeggyel kellene értékelnie a 2022-es esztendőt belpolitikai szinten, hányas jeggyel osztályozná?

 

A kormány megbukott, így saját maguk állították ki maguknak az ötös osztályzatot. Lehet, hogy ez így viccesnek hangzik, de pont ellenkezőleg, ez nagyon elszomorító, hogy az alkotmányos többségből eljutottak a bukásig. Akkor, amikor az országnak világos irányvonalra lenne szüksége, amikor azt kellene megmutatni, hogy hogyan lehetne a jelenlegi helyzetből kilábalni.

 

Pártunk, a Szövetség több olyan javaslattal is érkezett a múltban, ami megoldást jelentett volna a problémákra. Sajnos, parlamenten kívüli pártként javaslatainkat vagy nem hallgatták meg, vagy későn hozták meg az általunk javasolt intézkedéseket.

 

És ha egy szóval kellene jellemeznie, mi lenne az a szó?

 

Káosz.

 

Októberben volt egy éve, hogy létrejött a Szövetség. Ön a második évét kezdte a párt élén. Mi volt az eddigi időszakban a legnehezebb az Ön számára, és ellenkezőleg, mi lepte meg pozitívan a leginkább?

 

Bevallom, kicsit tovább tart a platformvélemények összeegyeztetése, mint gondoltam. Ám a megyei és helyi választások kiváló eredményei megmutatták közösségünk és a Szövetség erejét, hiszen az egy párt színeiben induló megyei képviselők számát tekintve a Szövetség az 54 képviselőjével jelenleg a legerősebb párt Szlovákiában.

 

A februárban kitört orosz-ukrán háború mennyiben rajzolta át a történéseket és milyen kihívásokat jelentett az Ön számára?

 

Február 24-e mindannyiunk életére, jövőjére hatással lesz. A háborút követő első napokban a Szövetség polgármesterei, a helyi struktúráink tagjai, az önkéntesek ott álltak a barikádokon, segítettek a menekülteken, élelmet, fűtött sátrakat, fekvőhelyeket biztosítottak nekik. Ha akkor nem jön részükről a segítség, könnyen lehet, hogy humanitárius katasztrófa lett volna a következménye a kormány tétlenégének.

 

 

Egyértelmű, amíg a háború tart, a helyzet csak tovább fog romlani, emberek fognak meghalni, a háború magyar áldozatainak száma már a 300-hoz közelít. A magas energiaárak tovább nehezítik nemcsak Szlovákia, de egész Európa helyzetét. Mielőbb el kell érni, hogy az érintett felek tárgyalások útján lezárják a háborút.

 

Több ízben foglaltak állást országos szintű problémákkal kapcsolatban. Hogy értékeli, a 2022-es esztendőben mi jelentette az ország legnagyobb politikai és gazdasági kihívását?

 

Maga a gazdasági válság vált az ország legnagyobb politikai kihívásává, a kormány bele is bukott, úgy mint az előző kabinet a járványkezelésbe. Ahogy említette, több javaslatunk is volt. Például az energiaárak ÁFA-kulcsának csökkentése az egyharmadára. Ezt egyébként nem sokkal azután Belgiumban bevezették. Ugyanúgy az üzemanyagokra kivetett fogyasztói adó csökkentését javasoltuk, ami a benzin- és dízelárak csökkenéséhez vezetett volna.

 

Sajnos, Szlovákiában ezek közül egyik sem lett elfogadva. De a legnagyobb kihívás csak most következik, hiszen ennek a szétzilált társaságnak mielőbb módosítania kellene az alkotmányt és lehetővé tennie, hogy a választók dönthessenek az ország jövőjéről. Félek tőle, nem lesz ehhez elég képviselő, akik felemelnék a kezüket egy ilyen alkotmánymódosítás elfogadásához. Inkább a saját fizetésüket helyezik előtérbe az ország, és annak polgárai érdekei helyett.

 

Az állásfoglalások tekintetében a Szövetségen belül az egyes platformok nem mindig képviseltek azonos véleményt. Mennyire tartja ezt súlyos problémának és hogy lehet megelőzni az ilyen jellegű problémákat?

 

Aki azt képzeli, hogy a Szövetségen belül mindenki egyformán fogja látni a világot, az biztosan csalódni fog. Mi nem lehetünk ideológiák mentén politizáló párt. A Szövetség elsődleges célja, hogy a magyarokat, egyéb nemzetiségeket, és az általunk lakott régiókat képviseljük. Ezek azok a kérdések, amikben egységesen kell gondolkodnunk, fellépnünk.

 

Más kérdésekben előfordulhat, hogy nincs egységes vélemény, ezt el kell tudnunk fogadni és tisztelni. A helyi és a megyei választások rendkívüli sikere is azt mutatja, hogy ez a helyes irány, ezen az úton kell tovább haladni.

 

 

Az utóbbi hetekben vezető témává vált a platformmentesítés kérdése. Örülnénk, ha pártelnökként kifejtené, hogy miben lenne áldásos azok megszüntetése, vagy éppen megtartása.

 

Ha megengedi, szerkesztő úr, ezt párton belül fogjuk megbeszélni és megoldani. Azon dolgozunk, hogy felvidéki magyarságnak a lehető legerősebb képviselete legyen.

 

Politikailag egy elég képlékeny időszakban beszélgetünk. Az talán bizonyos, hogy jövőre választások lesznek. Azt nem tudjuk, hogy tavasszal vagy ősszel. Mennyiben rajzolja ez újra a politikai kottát?

 

Azt már hosszú ideje látni lehetett, hogy a kormány képtelen megbirkózni a kihívásokkal, és alkalmatlan az ország irányítására. Ezért is szorgalmaztuk már ősszel az előrehozott választásokat, és kértük a parlamenti képviselő urakat, hogy tegyék ezt lehetővé. Mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az emberek dönthessenek arról, merre haladjon tovább ez az ország. Nem könnyű a döntés, hiszen az egyik oldalon azok vannak, akik megmutatták, hogy alkalmatlanok az ország irányítására, bele is buktak. 2020 óta nem az volt a kérdés, mikor van kormányválság, hanem hogy mikor nincs.

 

A másik oldalon pedig azok vannak, akikből az embereknek elegük lett, változást akartak. Az emberek végre egy olyan érdekképviseletet akarnak, amelyik az ő érdekeiket tartja szem előtt. Az októberi választás megmutatta, hogy a Szövetség olyan jelölteket képes állítani, akik ismerik a régiók gondját, azokra megoldásokat tudnak kínálni. Olyan programot voltunk képesek felállítani, ami képes volt megszólítani a választókat. Ami pedig nagyon fontos, hogy azokban a járásokban, ahol eddig is erős képviseletünk volt, ott látható eredmények is voltak, és ezt értékelték a választók.

 

A parlamenti választásra is készen állunk. A 2023-as év elején bemutatjuk a programot, a közösségünk és az általunk lakott régiók aktuális problémáira kínál megoldást. Ennek sarokkövei a családpolitika, közösségünk jogainak bővítése, az általunk lakott régiók fejlesztése, versenyképessé tétele. A most megbukott központi kormány az ország déli és keleti részét teljesen elhanyagolta. Lesz dolgunk bőven.

 

 

A megyei és önkormányzati választások megmutatták, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok a legerősebbek. A Szövetség a megyei választásokat megnyerte, önkormányzati szinten azonban sok független színekben induló magyar jelölt futott be. Számolnak a függetlenekkel is a parlamenti választásokon? Hol és hogyan lehet érdekeltté tenni őket a parlamenti bejutás esélyének növelésében?

 

A múltban is többször hangsúlyoztam, hogy a siker csapatmunka. Mindenkivel, aki a közösségünk és a régióink sikerében érdekelt, keresni fogjuk az együttműködés lehetőségét. Az együttműködésből csak az fog kimaradni, aki ki akar maradni.

 

Karácsony előtt sokak meglepetésére közös fotón jelent meg Gyimesi Györggyel. A fotó alapján úgy néz ki, hogy kötetlen, de barátságos hangnemben zajlott a találkozó. Többet erről azóta sem tudunk. Mi az, amit a találkozóval kapcsolatban esetleg még el tud mondani?

 

Ez egy négyszemközti találkozó volt. Időnként előfordul, hogy találkozunk, és megbeszéljük az aktuális politikai kérdéseket, és magánjellegű témák is előkerülnek. Többek közt a kisebbségek jogállásáról szóló törvényről is szó esett, hiszen folytak az előkészületek a törvénnyel kapcsolatban, majd hirtelen lekerült a napirendről, miközben a kormányprogram része volt.

 

Gyimesi György: A felvidéki magyarságnak erős képviseletre és erős vezetőre van szüksége (Évértékelő interjú a Körképen)

 

Mi a víziója, miben szeretne változtatni és erősödni mint pártelnök? Mit szeretne felszámolni felvidéki magyar szinten, és mit szeretne erősíteni?

 

Elsősorban a közösségünket, a felvidéki magyarokat szeretném erősíteni, a velünk együtt élő többi nemzetiséggel együtt. Fontos, hogy a különböző intézményeink közti együttműködés még hatékonyabb legyen, hogy a politikai érdekképviselet velük együttműködve segítse közösségünket. Tudatosítani kell, hogy a politika az élet minden területére hatással van – a családok jólétére, a gazdasági szereplők versenyképességére, az oktatásra, tudományra, kultúrára, stb. –, ezért úgy kell alakítanunk, hogy az mindenkit szolgáljon. Ehhez hiteles, erős képviseletre van szükség. Egy ilyen képviselet létrehozásán dolgozok nap mint nap, 2023-ban is.

 

 

Ha megengedi, a kedves Körkép-olvasóknak is kívánok leginkább egészségben, sikerekben gazdag új évet, és hogy minden újévi fogadalmuk teljesüljön!

 

Forró Krisztiánnal a Körkép.sk főszerkesztője, Király Zsolt beszélgetett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.