Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A következő napokban felerősödhet az influenzajárvány, de a patikákban hiánycikké váltak a vény nélkül és csak vénnyel kapható gyógyszerek is. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy ne terheljék le a sürgősségi rendelőket, és csak akkor forduljanak orvoshoz, ha tényleg rossz az állapotuk.

 

Szlovákiában felpörgött az influenzajárvány. A rendelők megteltek, a sajtóban százméteres sorokban várakozó gyerekekről és szülőkről közöltek fotókat. Az orvoshiány és az orvosok kapacitásának korlátozottsága csak az egyik probléma volt, időközben ugyanis a gyógyszertárakban is készlethiány ütötte fel a fejét, különösen antibiotikumokból és lázcsillapítókból. A gyermekeknél alkalmazott egyik népszerű szuszpenzió például hetekig nem volt elérhető, és még ma is nehéz hozzájutni.

 

A légutak körüli fájdalmat enyhítő gyógyszerekből is komoly hiány van. A sokak által ismert Strepsils márkájú szopogatós tablettát már hetek óta nem lehet vásárolni, még online sem. Hasonló a helyzet több gyermeknek szánt antibiotikumos készítménnyel és fájdalomcsillapítóval.

 

 hirdetes_810x300  

A helyzetet súlyosbítja, hogy nincs elég a szívgyógyszerekből, az emésztőrendszerrel, idegrendszerrel és vérnyomással kapcsolatos gyógyszerekből sem. A dolog egyébként nem szlovákiai specialitást.

 

Ott kezdődött, hogy kitört a koronavírus-járvány…

 

Az EU mind a 27 tagállama gyógyszer- és antibiotikumhiánnyal küzd. A jelenség hátterében a koronavírus-járvány áll. A világjárvány két éve alatt az antibiotikumok iránti kereslet megzuhant, a gyártás pedig alkalmazkodott hozzá. Most, hogy ismét szükség volna ezekre a gyógyszerekre, a gyártás nem tud kellő tempóban alkalmazkodni a kereslethez.

 

Az sem mellékes, hogy míg 2021-ben és a 2022-es év elején arról szóltak a hírek, hogy a maszkviselés miatt jelentősen teret vesztettek a nem koronavírus-járvánnyal összefüggő betegségek, ez a maszkviselés elhagyásával megváltozott, és az influenza, az RSV és más légúti betegségek elemi erővel csaptak le a közösségekre.

 

És persze ott van az energiaválság és az orosz-ukrán háború miatt megcsappanó alap- és hatóanyagok problémája, vagy az, hogy tőlünk keletre jelentősen megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet.

 

Az egészségügyi minisztérium és a (Szputnyik V vakcinát anno politikai indíttatásból elkaszáló) Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) mossa kezeit. Azzal védekeznek, hogy az engedélyt kiváltó gyártó kötelessége biztosítani a gyógyszerek elérhetőségét a piacon. A ŠÚKL saját bevallása szerint nem tehet mást, mint nyilvántartja az aktuálisan nem elérhető gyógyszereket és felszólítja az orvosokat, hogy mielőtt felírnak valamit, ellenőrizzék, hogy van-e egyáltalán raktáron az illető gyógyszerből.

 

Sok jóra nem számíthatunk, az felső légúti megbetegedések miatt már országos járványt hirdettek, és bár az ünnepek alatt süllyedt kissé a járványgörbe, korántsem vagyunk túl a szezonon.

 

Tombol a járvány

 

A rendelők tele vannak. A magas láz és légzési nehézségek miatt többen mentőt hívtak. Az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt a minisztérium arra kéri a lakosságot, hogy mértéktartóbban ítélje meg egészségügyi állapotát, és csak akkor hívjon mentőt vagy menjen a sürgősségire, ha valóban rossz állapotban van.

 

És persze azt is kijelentette, hogy az emberek ne a sürgősségire látogassanak el, hanem előbb a körzeti orvosuknál vizsgáltassák ki magukat, még akkor is, ha végeláthatatlan a várakozási idő. Hasonlót láttunk a koronavírus-járvány kezdetén is: az állam úgy próbálta kezelni a sürgősségi rendelők túlterheltségét, hogy a teljes embertömeget rászabadították a körzeti orvosokra.

 

Enyhe tünetek esetén a minisztérium azt javasolja, hogy a betegek maradjanak otthon, és még a körzeti orvoshoz se menjenek el, mert kapacitásuk korlátozott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!