Nyitókép forrása: Fotó: Ron Lach 

 

Tombol a járvány, influenza, RSV és más felső légúti megbetegedések döntik ágynak az embereket, az egészségügyi rendszer pedig túlterhelt. A minisztérium már felkérte a lakosságot, hogy csak indokolt esetben forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt, és ha teheti, először a körzeti orvosát látogassa meg, ne a sürgősségit. Persze, a rendelők megteltek. A bajt csak tetézi, hogy a vény nélküli és vényköteles gyógyszerekből is hiány van. (Lásd korábbi cikkünket itt.) A minisztérium szerint a lázat otthon is át lehet vészelni. A kérdés most már csak az, hogy mi számít indokolt esetnek, és mire érdemes figyelni, ha otthon akarjuk legyűrni a fertőzést?

 

A Denník Štandard összefoglalója szerint a 38,5 fokos lázat megfelelő folyadékbevitel és ágynyugalom mellett a szervezetnek tudnia kell kezelni, nem kell rögtön lázcsillapítót bevenni (a láz lényegében annak a jele, hogy a szervezet harcol a fertőzéssel).

 

Gyermek esetén azonban 38 fok fölött érdemes csökkenteni a lázat. Azoknál a gyereknél, akik hajlamosak a lázgörcsökre, amint lehet, lázcsillapítót kell adni, és figyelni kell állapotuk alakulását (ez a csecsemőkorú gyerekekre is érvényes).

 

 hirdetes_810x300  

Ha egy felnőttnek 38,5 foknál magasabb láza van, nem szükséges mentőt hívni. Előbb érdemes lázcsillapítót bevenni, vagy hidegborogatást alkalmazni .

 

„A beteget kicsavart nedves lepedőbe burkoljuk úgy, hogy végtagjai szabadok legyenek. A borogatást negyedóránként cseréljük. Ne használjunk hideg vizet, inkább langyosat. A langyos zuhany is használ. Ha a láz mellett a végtagok hidegek, ne használjunk borogatást”

 

idézte a lap az egészségügyi mentőszolgálat műveleti központjának ajánlásait. Az egyik legfontosabb tanács a kellő folyadékbevitel betartása.

 

Orvos segítségét akkor kell kérni, ha a beteg levert, nem fogadja el a folyadékot, nincs vizelete. Illetve akkor is, ha a láz vagy a légzési nehézségek három egymást követő napon fennállnak.

 

A gyermekorvosok szerint nem mindegyik gyerek szorul rögtön orvosi ellátásra

 

A járvány az ünnepek és a téli szünet alatt egy időre gyengülni látszik, mert az emberek kevésbé járnak közösségbe. A gyerekekkel is hasonló a helyzet, ezért amint visszatérnek az iskolába, a járvány várhatóan új erőre kap.

 

A Štandard az Elsődleges Pediátriai Ellátás Szlovák Orvosi Közösségének (SSPPS SLS) elnökét, Elena Prokovát idézve azt írja, hogy jelenleg Szlovákiában a harmadával kevesebb gyermekorvos érhető el, mint amennyire szükség volna a gyerekek megfelelő ellátásának biztosítására (nem most, járvány idején, hanem általában…). A gyermekorvosok fele nyugdíjaskorú, így a helyzet valójában egy időzített bombára hasonlít.

 

Épp ezért a gyermekorvosok arra kérik a szülőket, hogy mérlegeljék az orvos meglátogatását. Indokolatlan esetben azoktól vennék el az ellátás lehetőségét, akiknek tényleg szükségük van az orvos segítségére.

 

„Betegség tünetei esetén a szülők biztosítsák a gyermeknek a pihenés lehetőségét és otthoni körülmények között csökkentsék a megfázás, influenza vagy más akut légúti megbetegedés tüneteit. A betegség lefolyása hosszabb ideig tart és viharosabb, mint azt az elmúlt években megszoktuk”

 

mondta Propková. Az orvosok javaslata szerint a következő esetekben mindenképp orvoshoz kell fordulni a beteg gyerekkel:

 

  • ha légzési probléma vagy szapora légzés jelentkezik,
  • ha a gyermek ajkai vagy ujjai elkékülnek,
  • erős izomfájdalom esetén (a gyerek nem akar mozogni sem),
  • minden légzéskor „mellkasi behúzódásokat” látni a bőrön a kulcscsontnál vagy bordák között,
  • erős mellkasi fájdalom jelentkezik,
  • kiszáradás – száraz ajkak, a gyerek könnyek nélkül sír, több mint nyolc órán keresztül nem vizel,
  • epilepsziára hasonlító rohamokat produkál,
  • 4 hónapnál fiatalabb babáknál bármilyen láz vagy köhögés esetén, 
  • ha a gyermek veleszületett problémákkal küzd (szív-, tüdő- vagy érrendszeri betegséggel).

 

A gyermekorvosok azt is javasolják, hogy csak teljesen kikezelt, tünetmentes gyermeket küldjenek vissza a szülők az iskolába és a szakkörökre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.