Nyitókép forrása:  SITA/Diana Černáková

 

Az ukrajnai háborúnak a szlovákiai közegészségügyre is hatása lehet – hívta fel a figyelmet Ján Mikas tiszti főorvos. Példaként kijelentette, hogy a járványügyi és szociális problémákon túl akár sugárvédelmi kihívások is előadódhatnak.

 

„Nem tudjuk, mi történik ott [a háborús területeken], például megsérülhet egy atomerőmű, vagy nukleáris baleset történik”

 

mondta.

 

A tömeges migráció esetén pedig fennáll a lehetőség háborús területeken jellemző járványok kialakulásának.

 hirdetes_400x285  

 

„A migrációs válság viszonylag erős volt, de még kezelhető. De ha tömegek érkeznének, akkor azt minden országnak közösen kellene kezelnie”

 

magyarázta.

 

Hozzátette, hogy Szlovákia válságmenedzsmentjét hatékonyabbá és ütőképesebbé kell tenni. Rámutatott, hogy az Országos Közegészségügyi Hivatalnál és regionális központjaiban nagyjából annyi ember dolgozik, mint egy kórházban.

 

„És ennyi ember harcolt az első hónapokban magára utalva a koronavírus-járvány ellen egy ötmilliós Szlovákiában”

 

emelte ki. Hozzátette, hogy a járvány mutatta meg a Közegészségügyi Hivatal technológiai lemaradását: a labordiagnosztikai eszközök elavultak voltak, nem történt beruházás a területen. Épp ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak is jelentősebb pénzügyi forrásra lenne szüksége a modern felszerelés bebiztosítására. Szlovákiában legalább 3 BSL-3 szintű, és egy BSL-4 szintű labort kellen fenntartani – rosszabb esetben a három hazai 3-as szintű mellett együtt kell működni egy külföldi BSL-4 szintűvel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!