Nyitókép: sita

 

Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő már tárgyal partnereivel a kormány bukását követő forgatókönyvekről, azonban amíg nem ér el végső megegyezést, nem kommentálja a tárgyalások alakulását – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Heger szóvivője. A megegyezést január folyamán akarja majd bemutatni.

 

Heger már korábban is jelezte, hogy januárban az „új 76-ról” fog tárgyalni potenciális partnereivel. Karácsony előtt arról beszélt, hogy az új év első heteiben a demokratikus spektrum politikusaival tervez találkozni, kizárva a Smer-SD, a Hlas-SD és az extrémisták vezetőit.

 

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina pártelnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy kitart az előrehozott választások mellett, azonban nem gátolja meg a kormányfőt az új többségről szóló tárgyalásokban. Szerinte a koalíciónak január végéig elő kell készítenie az alkotmánytörvény módosítását és belevezetni Szlovákiát az előrehozott választásokba. Hozzátette, hogy ha erre nem kerül sor, az államfő ügyvivő kormányt nevez ki.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyvivő kormány felállítását nem támogatja Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, egyúttal kritizálja az előrehozott választások lehetőségét. Úgy véli, hogy Szlovákia számára az ilyen választások még mindig katasztrofális eredményt hoztak.

 

Richard Sulík (SaS), aki a Radičová-kormány után sikeresen szétverte a Matovič- majd a Heger-kormányt is, először támogatni látszott az új parlamenti többséget, majd visszakozott. Heger azonban kitart amellett, hogy az SaS-szel is megegyezzen.

 

Sulík: A HLAS számomra nem a legvonzóbb partner

Azzal kapcsolatban, hogy kikkel dolgozna együtt Heger, szóvivője szerint a kormányfő egyértelmű volt:

 

„Minden demokratával együtt akar működni, akik az emberi méltóság, a szabadság és a demokrácia, a tisztelet, az igazságosság és a béke közös értékeit vallják. Mikuláš Dzurindát is ilyen politikusnak tartja”

 

közölte Lubica Janíková, a kormányfő szóvivője.

 

Az OĽANO zsákutcába kormányozta magát és Szlovákia demokratikus reményeit

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!