Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A Szlovák Köztársaságra különféle kihívások várnak, ezért előre kell tekinteni – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen kinevezett miniszterelnök szombaton, a független Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten.

 

Heger szerint ahhoz, hogy Szlovákiát modern, magabiztos és sikeres országgá tegyük, ahol minden állampolgár tiszteletben és figyelmességben békés életet élhet, ki kell tartanunk az oktatást, az egészségügyet, a környezetet és az innovációkat érintő reformok és beruházások mellett. Az országnak és a polgároknak erőt, kedvet és a bátorságot kívánt ahhoz, hogy e cél érdekében dolgozzanak.

 

A Szlovák Köztársaság 30 éves történetében a miniszterelnök olyan pillanatokat lát, amelyekre büszkék vagyunk, és amelyek a független Szlovák Köztársaság történetének sikerét mutatják. Szerinte a kritikus pillanatokban tudtuk, hogyan zárjunk össze, és álljunk a történelem helyes oldalára.

  hirdetes_300x300   

 

„Az ilyen döntéseknek köszönhetően átfogó reformokat hajthattunk végre, és közelebb kerülhettünk a fejlett demokráciákhoz”

 

– mondta, rámutatva Szlovákia tagságára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), a NATO-ban, az EU-ban, a schengeni térségben és az eurózónában. Ezt annak bizonyítékának tartja, hogy egy demokratikus és szabad világ részesei akarunk lenni.

 

Heger megjegyezte, hogy az elmúlt 30 év nehéz út volt Szlovákia számára.

 

„Néha reménytelennek tűnt, és 1993 óta voltak olyan időszakok, amelyekre nemzetként nem vagyunk büszkék”

 

– konstatálta. Megemlítette a vad privatizációt, az elnök fiának elrablását, a korrupciót, a jogállamiság eltorzítását, Ján Kuciak újságíró meggyilkolását és a COVID-19 betegségben elhunyt emberek ezreit.

 

„Nemzetünk történelméhez hozzátartoznak a kudarcok is, de az, ahogyan ezeket kezeljük, formálja nemzeti identitásunkat”

 

– húzta alá, rámutatva arra, hogy tanulni kell a hibákból.

 

„Csehszlovákia felosztása békés és baráti volt, nem háború okozta, nem okozott nemzetközi instabilitást, a cseh és a szlovák kormány racionális döntése volt, a szakmaiság és a tisztelet megnyilvánulása”

 

– mondta Heger. Peter Fiala cseh kormányfővel együtt rámutattak a két ország és nép közötti nagyon jó kölcsönös kapcsolatra.

 

Fiala szerint a Szlovák Köztársaság és Csehország függetlenségének 30. évfordulójának közös megünneplése a két ország egymáshoz való közelségét bizonyítja.

 

„A kapcsolatok nem a nosztalgiára, hanem a mély megértésre épülnek. Ez nagy előnyünk, és ezt kell fejlesztenünk a jövőben is”

 

– hangsúlyozta a cseh kormányfő, és kiemelte az országok kölcsönös segítségnyújtását a különböző eseményekben, válságokban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.