Nyitókép: AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Annak ellenére, hogy több szlovákiai polgár kívánja Ukrajna győzelmét (32 százalék), a megkérdezett állampolgárok több mint negyede (28 százalék) azt szeretné, ha Oroszország diadalmaskodna az ukrajnai háborúban. A válaszadók 40 százaléka nem tudja, vagy nem akarja megmondani kinek a győzelmét szeretné szívesebben – derült ki a Median ügynökség felméréséből, amelyet a közmédia (RTVS) számára készített. A felmérés eredményéről a Postoj számolt be.

 

Ehhez képest Csehországban más a hangulat. A csehek több mint kétharmada szeretné Ukrajna győzelmét (73 százalék), míg a lakosságnak csupán több mint tizede (12 százalék) látná szívesebben Oroszország győzelmét.

 

Petr Fiala és Eduard Heger Csehország és Szlovákia miniszterelnöke szerint az ukrajnai konfliktus megoldása a győzelem.

 hirdetes_300x300  

 

„A nyugati országok kötelességének tartom, hogy teljes mértékben támogassák Ukrajnát, mert egy elsöprő, brutális háborúval áll szemben”

 

– mondta Fiala.

 

Heger szerint nem bízhatunk abban, hogy Oroszország nem támad meg más országokat.

 

A szlovákiai polgárok negyede azt szeretné, ha Oroszország nyerne, annak ellenére, hogy a Kreml tavaly februárban hatalmas támadásokat indított, amelyek továbbra is folytatódnak.

 

Ukrajna orosz inváziója a második világháború óta a legnagyobb menekülthullámot indította el Katharina Lumpp, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának németországi hivatalának képviselője szerint.

 

„Már több mint 7,9 millió ember menekült el Ukrajnából, további 5,9 millióan pedig belső menekültek”

 

– mondta Lumpp. E személyek összege, csaknem 14 millió, Ukrajna teljes lakosságának több mint egyharmada, ami körülbelül 41 millió fő.

 

Körkép.sk, Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!