Nyitókép: SITA/Marek Lukáč

 

Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen megbízott miniszterelnök már több képviselő aláírását is megszerezte kormánya támogatásához. Az új képviselői többség létrehozásához legalább 76 aláírásra van szükség. Martin Klus független képviselő, Richard Vašečka (OĽANO) és a Za ľudí képviselői is megerősítették, hogy aláírásukat adták az „új 76”-hoz. Fokozatosan gyűjtik az aláírásokat az OĽANO-t elhagyó, Kristián Čekovský képviselő körül tömörülő platformban is. Heger egyelőre nem árulta el, hogy összegyűjtötte-e a szükséges számú aláírást. Csak a végleges megállapodásról kíván nyilatkozni.

 

A Čekovský körül tömörülő polgári-demokratikus platform tizenegy képviselője támogatásáról biztosította Hegert. „Mivel nem vagyunk mindannyian Pozsonyban, az aláírások begyűjtése fokozatosan zajlik, de feltételezésem szerint a platformunk hétvégéig leadja az aláírásokat” –mondta a TASR-nek.

 

Vašečka is megerősítette aláírását, aki az OĽANO klub tagja, de a parlamenten kívüli Keresztény Unióban tevékenykedik. Kolléganője, Anna Záborská elmondta, hogy a hét elején a parlamenti klub ülésén tárgyaltak a támogatásról. Heger közvetlenül nem szólította meg őt. A KU elnöksége arról is tájékoztatta a médiát, hogy a választásokon egyetlen keresztény-konzervatív szavazatnak sem szabad elvesznie. „Ez csak akkor fog megtörténni, ha a keresztény-konzervatív pártok és más értékes személyiségek, szakértők összefognak. Jelenlegi politikánk célja az ilyen együttműködés lehetővé tétele“ – áll a párt közleményében.

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS-t elhagyó Martin Klus a közösségi oldalán erősítette meg aláírását. „Szilárd meggyőződésem, hogy az elérhető alternatívák közül ez a legjobb Szlovákia számára” – írta, hozzátéve, hogy az előrehozott választások vörös szőnyeget jelentenének a jobb- és baloldali radikálisok visszatéréséhez.

 

Az aláírást a Za ľudí tagjai, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská is átadták Hegernek.

 

Heger még nem kereste meg Katarína Hatráková független képviselőt, aki az OĽANO klubjának tagja volt. Azt, hogy támogatja-e az új 76-ot, a Hegerrel folytatott megbeszélés után dönti el.

 

Heger bejelentette, hogy Miroslav Kollárt (független) is szeretné megszólítani. Az esetleges új kormánytöbbséggel kapcsolatban szerdán (január 11-én) beszéltek. „Érdekel a parlamenti többség felépítése, az, hogy milyen lenne az újjáépített kormány, a határidő, meddig szeretne így kormányozni, és milyen politikai prioritások vannak” – mondta Kollár a TASR-nek, aki egyelőre az aláírásával még nem járult hozzá az új 76-hoz. Ha tudni fogja a válaszokat a kérdéseire, egyeztet az általa vezetett, parlamenten kívüli Spolu párt vezetésével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!