Nyitókép: SITA/Jozef Jakubčo

 

Jelenleg a politikusok önmagukban, politikai pártjukban vannak elmerülve, és eltérő véleményük van. Képtelenek elfogadni bűnösségüket és a szlovák valóságot – jelentette ki Ivan Gašparovič, Szlovákia volt elnöke a Plus 7 dní elnevezésű hetilap Kiterített lapok (Karty na stôl) című vitaműsorában.

 

A kormány nem képes a folytatásra

 

 „Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette, hogy a Smer-SD és a Hlas-SD pártok lerombolják a demokráciát ebben az országban, és le is rombolták őket. De azt mondtam magamnak, hogy először magukba kellene nézniük. Bekerültek a parlamentbe, de hirtelen már esélyük sincs bekerülni az új parlamentbe. Ki kit tesz tönre? Elvégre saját magukat teszik tönkre a politikájukkal“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Gašparovič.

 

Az exelnök hozzátette: lehetetlen, hogy a koalíciós pártok harcoljanak egymással.

 

„A jelenlegi politikai szcéna valóban nem tudja ezzel az összetétellel folytatni az állam vezetését. Az egyetlen esély arra, hogy ennek a rossz kapcsolatpolitikának véget vessünk, az előrehozott parlamenti választás”

 

– vélekedett Gašparovič.

 

Čaputová nem mérlegelte a következményeket

 

Gašparovič szerint Zuzana Čaputová, Szlovákia jelenlegi elnöke nem értékelte ki a következményeket, amikor ideiglenesen miniszterelnökké nevezte ki Eduard Hegert (OĽaNO).

 

„Nem volt szerencsés lépés, de nem hibáztatom őt. Úgy gondolom, hogy azok, akik tanácsot adnak neki, szintén nem úgy értékelték ki ezt a helyzetet, hogy tudják, az egyes lépések milyen következményekkel járnak. Ha így tettek volna, rájöttek volna, hogy ez így nem megy tovább”

 

– mondta a volt államfő.

 

A Heger-féle „új 76“

 

Gašparovič ugyanakkor nem gondolja, hogy Hegernek sikerül összeállítani egy új 76-ost.

 

„Ha azonban mégis sikerül neki, és az elnök rábízza ennek az ideiglenes kormánynak a vezetését, az nem fog átmenni a parlamentben. Az ilyen okoskodás haszontalan, ezért a Szlovák Köztársaság alkotmányának módosítását el kell fogadni”

 

– tette hozzá.

 

Az exelnök abban is reménykedik, hogy az idén január 21-i népszavazás sikeres lesz.

 

A vitaműsorban Gašparovič továbbá kijelentette, hogy nem akarja és nem is bírálhatja az elnöki hivatalt, de ő nem nevezte volna ki pénzügyminiszternek Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.