Nyitókép forrása: euractiv.sk

 

A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) üdvözli Szlovákia Ukrajna-politikáját, amit az orosz invázió megindulása után gyakorolt. Az ĽSNS azonban élesen bírálja.

 

A PS és a KDH is jelezte egyértelmű szolidaritását Ukrajnával szemben. A KDH szerint a kérdésben a szlovákiai társadalom megosztottságát a dezinformáció és az „olcsó politikai populizmus” okozta.

 

Az ĽSNS és a Republika szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy a háború folytatódjon és hogy abba Szlovákiát is besorolják.

 

 hirdetes_300x300  

A KDH és a PS az elmúlt év legnagyobb kihívásának az energiaválságot és a gazdasági válságot tartja, szerintük a kormány ezekkel a kihívásokkal nem tudott mit kezdeni, ami kormányon belüli konfliktusokhoz vezetett. Az ĽSNS szerint megmutatkozott milyen káros oldalai vannak „Szlovákia EU- és NATO-tagságának”. A szélsőjobboldali párt szerint Szlovákiát az uniós és NATO-tagsága nélkül egyáltalán nem érintette volna az energetikai vagy a migrációs válság.

 

Megjegyezzük, hogy az ĽSNS egyik állítása sem túl reális. Egyrészt, ha Szlovákia nem lenne az EU és a NATO tagja, attól még az európai energiahálózat része lenne, így nem kerülné el az energiaválság. Másrészt, a migrációs válságban Szlovákia tranzitország, és akkor is a Németország felé vezető útvonalon lenne, ha nem lenne EU-tag.

 

Az ĽSNS szerint Ukrajna-politikában Magyarország a követendő példa:

 

„Példaként lehet említeni Magyarországot, amely a többi országtól eltérően nem akar mindenáron belesodródni a háborúba, és a legtöbb esetben többé-kevésbé semleges álláspontot képvisel”

 

fogalmazott a párt.

 

A Republika a V4 működésének fontosságát hangsúlyozta:

 

„Van jelentősége a jövőre nézve is a nemzeti érdekek feltartóztatásában, az egészségügyi és családpolitika védelmében és a a határok illegális migráció elleni védelmében”

 

mondta Milan Uhrík, a Republika elnöke.

 

A KDH és a PS elégedett volt a V4 tavalyi működésével (az év második felében Szlovákia vezette a V4 soros elnökségét annak minden árnyoldalával együtt  – a szerk.), és elutasította a „provokációkat és „Orbán Viktor magyar kormányfő autoriter vezetői stílusát”.

 

A Republika és az ĽSNS szerint egy nemzeti érdekeket képviselő szlovák kormány a béke elősegítésén munkálkodna és saját lakosságának támogatásában. A PS és a KDH ezzel szemben Szlovákia egyértelmű nyugati külpolitikai irányultságát méltatta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!