Nyitókép: TV Markíza/screenshot

 

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič támogatni kívánja Eduard Heger (szintén OĽaNO) ideiglenesen megbízott kormányfő új kormányalakítási törekvéseit.

 

„Én leszek a jelképes „utolsó”, aki aláírja Eduard Heger új parlamenti többségét” – mondta a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) c. politikai vitaműsorában Matovič. Szerinte nem kell semmi mást keresni amögött, hogy eddig még nem adta aláírását az „új 76”-hoz. Matovič azt állítja úgy, ahogy eddig is a jelöltlista utolsó, 150. helyéről indult, most is a legvégén szeretne bekapcsolódni az aláírásgyűjtésbe.

 

Az OĽANO-ból egyelőre Gyimesi György sem adta az aláírását Heger új kormányzótöbbségéhez. Matovič azt mondta, hogy ebben a kérdésben nem egyeztetett vele. Állítása szerint nagyon drukkol Hegernek, hogy sikerüljön összegyűjtenie a 76 aláírást.

 hirdetes_400x285  

 

Gyimesi: Nem írok alá biankó csekket a kormányfőnek, mert nem tudom, kik lesznek az új kormányában

 

Referendum és előrehozott választások

 

„Maga itt ne mondjon semmit a visszatérésről” – reagált Matovič vitapartnere, Erik Tomáš (Hlas-SD) arra a lehetőségre, hogy Heger Matovič támogatásával új kormánykoalíciót alakítana ki. Azzal érvelt, hogy a felmérésen résztvevők többsége az előrehozott választásokra szavazott.

 

Matovič kijelentette, az, hogy hányan szeretnének előrehozott választásokat, az jövő szombaton, a népszavazás időpontjában derül ki. Az OĽANO vezetője nem hajlandó részt venni a népszavazáson.

 

A pandémia áldozatai

 

Tomáš azzal vádolta meg Matovič exminiszterelnököt, hogy több ezer szlovákiai polgár halt meg miatta. Tomáš üdvözölte, hogy Maroš Žilinka főügyész elkezdte vizsgálni Igor Matovič és Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter esetleges helytelen magatartását a járvány során.

 

Az OĽANO elnöke azzal védekezett, hogy kormánya a szakértői tanács ajánlásai alapján döntött. Matovič szerint a járvány alatti túlzott elhalálozást azok okozták, akik arra hergelték az embereket, hogy ne tartsák be az intézkedéseket. „Ez ölte meg az embereket Szlovákiában” – mondta Tomášnak.

 

Politikai jövő

 

„Eddig senki nem mondta, hogy váltanunk kellene egymást az OĽANO vezetésében” – kommentálta Matovič Heger politikai jövőjét. „Együtt akarunk menni, demokratikus spektrumként szeretnénk megnyerni a választásokat” – tette hozzá a volt miniszterelnök és pénzügyminiszter, belátva, hogy ez nem mindenkinek felel meg.

 

Matovič azt is elmondta, hogy az ideiglenesen kinevezett miniszterelnökkel nincs konfliktusuk, amit szerinte az is bizonyít, hogy a műsorban többször is megvédte őt. „Ő a megfelelő ember a megfelelő helyen” – jelentette ki Matovič Hegerről.

 

Tomáš szerint a Hlas-SD nem akar a választások előtt összefogni másokkal, és más politikai pártok képviselőit sem akarja felvenni a jelöltlistájára. Pellegriniék önállóan kívánnak nekivágni a parlamenti választásoknak.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.