Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Csődött mondott a pénzelosztás, ami a vállalkozókat hivatott segíteni a magas energiárak miatt – mutatott rá az OĽANO frakcióelnöke, Michal Šipoš az RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi vitaműsorában.

 

A parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője, Matúš Šutaj Eštok úgy reagált, hogy a magas energia-előlegszámlák, amelyeket a vállalkozók kaptak, a kormány felelőssége.

 

„Karel Hirman gazdasági miniszter felelős a gazdasági minisztériumért. Ez a téma a gazdasági minisztérium témája. Bármilyen kifogás, a népszerűtlen Matovičra vagy Hegerre mutogatás, igazságtalan”

 

 hirdetes_300x300  

– hangsúlyozta Šipoš, hozzátéve, hogy a képviselők eleget tettek kötelességüknek és az állami költségvetésben ott van a pénz. A magas előlegszámlákkal kapcsolatos helyzetet a hétfői (január 16-i) ülésen kívánja megoldani a kormány.

 

Az „új 76”

 

Az új kormányzótöbbség kialakításával kapcsolatban Šipoš azt mondta, ha az ideiglenesen kinevezett miniszterelnöknek, Eduard Hegernek (OĽANO) nem sikerül megszereznie 76 képviselő aláírását a kormánya támogatására, akkor nem marad más választás, mint az előrehozott parlamenti választások megvitatása.

 

Šipoš jogosnak tartja Heger törekvését a 76 aláírás megszerzésére. Feltételezi, hogy megfelelő támogatottság esetén sem Igor Matovičnak, sem Gyimesi Györgynek (mindketten OĽANO) nem lesz problémája az új kormány támogatásával. Szerinte Matovič először azt szeretné tudni, hogy kik lesznek benne.

 

Šutaj Eštok szerint csak az előrehozott parlamenti választás garantálja a stabil kormányt. „Az előrehozott választásokat támogatjuk, semmi mást” – hangsúlyozta. A választások esetleges szeptemberi időpontját időhúzásnak tartja. A műsorban azt is kifogásolta, hogy a parlamentben a volt koalíció nem fogadta el az előrehozott választásokat lehetővé tevő alkotmánymódosítást.

 

Matovič nem indul az államfőválasztáson

 

A kórházhálózat reformjával kapcsolatban az OĽANO parlamenti klubjának vezetője kiemelte, hogy „a régió minden emberének el kell magyarázni, hogy ez mit fog jelenteni”. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek félelemnek vannak kitéve a téves információk terjedése miatt. Szerinte nem lehet, hogy minden kórház minden beavatkozást el tudjon végezni. „Itt nem arról van szó, hogy valamilyen specializációról fogunk beszélni” – válaszolta Šutaj Eštok. Hangsúlyozta, hogy állítólag több ezer kórházi fekvőhely megszüntetését tervezik.

 

Šipoš a műsorban azt is kijelentette, hogy szerinte az OĽANO elnöke, Igor Matovič nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A mozgalom megvárja a jelentkezőket, és majd utána foglal állást. Szerinte az államfőnek nem politikai pártokból kellene kikerülnie.

 

„Szlovákiában több színvonalas személyiség is van a baloldali spektrumból. Bízom benne, hogy sikerül saját jelöltet bemutatnunk” – mondta Šutaj Eštok. Hozzátette: még gyerekcipőben járnak a viták a Hlas-SD-ben a potenciális saját jelöltről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!