Nyitókép forrása: youtube

 

Nehezen magyarázható a kormány késlekedése a vállalati szektor energiaköltségeinek kompenzálása terén. Ahogy azt a koronavírus-járvány idején megszokhattuk, az illetékes politikusok, miniszterek a kulcsfontosságú időszakokban előszeretettel vonulnak el nyaralni melegebb égtájak felé. Karel Hirman gazdasági miniszter sem volt ez alól kivétel, és nem elhanyagolható politikai botrány kerekedett belőle. A vállalkozók januárban a tavalyinál sokszorosan nagyobb energiaszámlákat kaptak, a felháborodás egyre nagyobb volt, mert sem a kompenzáció módja, sem az ígért árbefagyasztás nem látszódott a gyakorlatban. Hétfőn végül Hirman Eduard Heger visszahívott kormányfő társaságában bejelentette az intézkedéseket. A tűzoltás érdekében nagyobb kompenzációt fogad el a kormány, mint eredetileg szándékában állt.

 

Számos vállalkozó már megkapta az idei év első számláját, amelyen 5-6-szoros ár szerepel. Az egyértelműen katasztrofális hatású áremelkedésre a kormány kétségkívül későn reagált. Hétfőn azonban bejelentették a támogatási rendszer végső formáját.

 

A kisvállalkozók, akiknek energiaköltségét az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) határozza meg új számlákat fognak kapni. Az előlegeket a kisvállalkozások számára 199 euró/megawattórás ársapkával állítják ki az áram esetében, 99 euró/MWh-s ársapkával a gáz esetében. 

 

 hirdetes_810x300  

Fontos változás, hogy az ársapka feletti ár költségeit az állam nem 80, hanem 100 százalékban kompenzálja.

 

A fenti szabályok azokra vonatkoznak, akik évente maximum 30 megawattóra áramat és/vagy maximum 100 megawattóra gázt használnak el.

 

Az intézkedés az első negyedévben 58 millió euróval terheli meg a költségvetést.

 

A nem ÚRSO hatáskörébe eső vállalkozók és vállalatok számára a decemberben elindított állami támogatási program áll majd rendelkezésre.

 

Hirmant egyre többen bírálták az elmúlt időszakban késlekedése miatt. Hétfőn, néhány órával a gazdasági miniszter sajtótájékoztatója előtt Richard Sulík (SaS), korábbi gazdasági miniszter támadta a Facebookon Hirmant.

 

„A Progresívne Slovensko energetikai szakértője, Karel Hirman nem teljesítette feladatát. Könnyű okoskodni a számítógépes billentyűzet mögül, hogy egy energetikai szakértő mindig mindent jobban lát. Nem az a probléma, hogy nyaralni ment, hanem hogy elhanyagolta kötelességeit”

 

írta  Sulík, természetesen azzal, hogy az intézkedések nagy részét még az ő minisztersége előtt készítették elő. Bár Hirman megérdemli a kritikát, aligha Richard Sulíknak kellene a leghangosabbnak lennie, ugyanis tavaly az ő késlekedése, majd az általa kirobbantott kormányválság akadályozta a lakossági energiaárak csökkentését. Szeptember elején pedig olyan javaslattal rukkolt elő a gazdasági minisztérium (Sulík helyett akkor már jobbkeze, Galek akkori gazdasági államtitkár állt kamerák elé), ami a gáz esetében 50, a villanyáram esetében 100 százalékos áremelkedést jelentette volna a háztartásoknak, és Sulíkék akkor még csak rebesgették, hogy  a vállalkozók támogatását is meg kell oldalni.

 

Hirman és Heger sajtótájékoztatójával kapcsolatban azonban aligha lesz mindenki elégedett. Egyelőre nincs érdemi előrelépés a települések, iskolák energiaszámláit illetően (Heger állítása szerint ma is lensznek találkozók a témában) és nincs megoldás az orvosi rendelők és rendelőintézetek esetében sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!