Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter és parlamenti képviselő nem cáfolja Peter Pažitnýnek a COVID-19 okozta túlhalálozásról szóló tanulmányának számtani számításait.

 

A képviselő szerint azonban az anyag súlyos módszertani hibákat tartalmaz, és teljesen figyelmen kívül hagyja a fertőző betegségek, nevezetesen a COVID-19 terjedésének epidemiológiáját és mechanizmusait. Mint a SITA ügynökségnek is elmondta, a tanulmányt nem recenzálták, és kétségei vannak afelől, hogy ilyen formátumban átmenne egy karentált szakmai folyóirat recenzálási folyamatán.

 

„Meglepett, hogy a tanulmány ekkora médiafigyelmet kapott. A tanulmány fő hiányossága az, hogy a túlhalálozás nem a nem gyógyszeres beavatkozások sikerének mércéje, amelyek a járvány első és második hullámában álltak a rendelkezésünkre”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Krajčí.

 

Az egyes országokat nem lehet összehasonlítani

 

Ugyanakkor szerinte a tanulmány teljesen figyelmen kívül hagyja az egyes COVID-variánsok epidemiológiáját és a COVID-19 terjedésének mechanizmusait az emberi populációban. Hozzátette: ezért az egyes országokat nem lehet összehasonlítani.

 

„Valamelyest talán a környező szomszédainkkal, különösen Csehországgal hasonlíthatjuk össze magunkat” – mondta Krajčí. Hozzátette: Szlovákia az első hullámot világelsőként kezelte, és az alfa-variáns rohamos terjedése miatti rendkívül nehéz második hullám során nyugati szomszédunkhoz képest több ezer elhalálozással jobban végeztünk.

 

„Az egészségügyi minisztériumban eltöltött időm alatt Európa egyik leggyorsabban oltó országa voltunk, és a V4-országok közül Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben az oltásba vetett bizalom”

 

– mondta a volt egészségügyi miniszter.

 

Lengvarskýról megfeledkzetek…

 

Egyúttal igazságtalannak nevezte, hogy a média a tanulmány fényében csak őt, valamint Igor Matovič volt miniszterelnököt, az OĽaNO elnökét okolja a túlzott halálesetekért.

 

„A jelenlegi egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) neve sehol nem szerepel. Pedig a harmadik hullám menedzsmentjét már ő oldotta. Kiemelték a nyilvánossággal való kommunikációját, miközben Szlovákiában lényegesen többen haltak meg ebben az időszakban, mint Csehországban”

 

– magyarázta a képviselő.

 

Krajčí szerint Szlovákia akkor már rendelkezett antigéntesztekkel, hatékony regisztrált kezeléssel, elegendő monoklonális antitesttel és vakcinával.

 

„Amennyiben az oltásnak jobb menedzsmentje és logisztikája lett volna, megelőzést végeztek volna az öntesztekkel és monoklonális antitestekkel végezték volna a kezeléseket, amelyek mérhető indikátoroknak számítanak, akkor Szlovákia meg tudta volna tartani jobb eredményeit a járvány okozta halálozás tekintetében Csehországhoz képest, és nem kellett volna több ezer szükségtelen halálesetet elkönyvelnie”

 

– zárta Krajčí.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!