Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az EU Külügyi Tanácsának brüsszeli ülésén a központi téma Ukrajna volt. A találkozón az uniós külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy félmilliárd euró értékben további katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának.

 

„Konszenzus alakult ki – nagyobb, mint amilyennek kívülről látszik” – jellemezte a tárgyalások hangulatát Rastislav Káčer megbízott szlovák külügyminiszter. Elmondása szerint megoszlottak a vélemények például a nehézharctechnikai eszközök Ukrajnába szállításával kapcsolatban, de a tagállamok kitartanak a segélynyújtás mellett.

 

„A konszenzus az, hogy ki kell tartani, amíg Ukrajna meg nem teremti területén a területi integritást és szuverenitást. Ezt több partner is hangsúlyozta, és én is ezt mondtam”

 

– tájékoztatott. Hozzátette: a miniszterek mindenben egyetértettek, amiben meg kellett állapodniuk Ukrajnával kapcsolatban. Megvitatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tízpontos béketervét és Kijev integrációs esélyeit is.

  hirdetes_300x300   

 

„Kiemeltem, hogy Ukrajnát továbbra is az európai tagság pozitív jövőképében kell tartani, amit a közelgő EU–Ukrajna csúcson is világos üzenettel kell megerősíteni”

 

– hangsúlyozta Káčer.

 

A diplomaták foglalkoztak az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök miatti rendkívüli büntetőbíróság létrehozásának kérdésével is.

 

„Hangsúlyoztuk, hogy van értelme egy ilyen bíróságnak. A meglévő nemzetközi jogi normák alapján kell felépíteni, és meg kell kapnia az ENSZ-államok széles körű támogatását”

 

– magyarázta Káčer.

 

Az Ukrajnának szánt katonai felszerelések Európai Békeeszközön keresztüli pénzügyi támogatásának jóváhagyásával kapcsolatban Káčer elmondta, hogy van egy képlet a pénz újraelosztására, illetve arra, hogy milyen célra szánják azt. A szokásosnál valamivel nagyobb arányban – 45 millió euróban – nem fegyverkezésre, hanem az ukrán katonáknak az EU területén való kiképzésére különítették el a pénzt.

 

Javában folynak a viták az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagról

Káčer arról is beszélt, hogy még nem készült el az ukrajnai háború kapcsán az Oroszország elleni tizedik uniós szankciócsomag, de dolgoznak rajta. Káčer kiemelte, hogy Szlovákia támogatja a tizedik szankciócsomagot, miközben a szlovák fél már bemutatta azokat a dolgokat, amelyeket szerinte figyelembe kell venni a készülő csomagban.

 

„Először is nukleáris üzemanyagról van szó. Szlovákiának szüksége van erre az üzemanyagra, bár mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb diverzifikált legyen a nukleáris üzemanyag-ellátás. Csehországgal és Finnországgal intenzíven dolgozunk ezen” – mondta Káčer.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.