Nyitókép: SITA

 

Továbbra is érvényben van a Németországgal kötött megállapodás, miszerint Leopard 2A4 harckocsik érkeznek Szlovákiába. Ezek a harckocsik az Ukrajnának adományozott gyalogsági harcjárműveket helyettesítik – közölte Jaroslav Naď (OĽANO) ideiglenesen felhatalmazott védelmi miniszter a kormányülés után.

 

A Leopard harckocsi egy darabja már használatban van a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinél, további 14 darab pedig fokozatosan érkezik meg idén márciustól.

 

„Megértjük Ukrajna igényét, hogy minél több nehéz szárazföldi járművet szeretnének beszerezni, és készek vagyunk tárgyalni a szlovák T-72-es harckocsik azonnali átadásáról, de csak megfelelő csere esetén”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta a védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková. Elmondása szerint eddig nem történtek ilyen tárgyalások.

 

A miniszter kifejtette, hogy a Szlovákiába érkező tankok a 90-es évekből származnak, így nem a legújabb modellekről van szó.

 

„Nagyon egyszerűen fejleszthetők és modernizálhatók a napjainkban modernnek nevezett modellekre”

 

– jegyezte meg. Naď hozzátette, hogy a következő kormány feladata lesz a T-72-es harckocsik fokozatos lecserélése.

 

Szlovákia decemberben kapta meg Németországtól az elsőt a 15 Leopard 2A4 harckocsi közül, amelyek az Ukrajnának adományozott 30 gyalogsági harcjármű pótlására szolgálnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.