Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő veheti át a németországi Magdeburg városa által odaítélt Ottó császár díjat – számolt be a DPA ügynökség. Ezt a kitüntetést az Ottó Császár Kulturális Alapítvány olyan személyeknek ítéli oda, akik „rendkívüli módon járultak hozzá az európai integráció folyamatához, különös tekintettel Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa államaira”.

 

A szlovák elnök asszonyt Európa-párti irányultságáért, valamint a jogállamiság, a béke és a szabadság melletti eltökéltségéért szeretnék kitüntetni ezzel a díjjal – jelentette be szerdán Magdeburg városa. A díjat 2023. augusztus 30-án ünnepélyes keretek között adják át a magdeburgi székesegyházban – tájékoztatott a TASR.

 

Zuzana Čaputová „meggyőződéses, nyitott gondolkodású európai, aki Szlovákia határain túl is nemzetközi tiszteletnek és elismerésnek örvend, és határozott álláspontot képvisel Oroszország agresszív ukrajnai háborújával szemben” – mondta Simone Borriso, magdeburgi polgármester. Emlékeztetett Čaputová hosszú távú erőfeszítéseire az emberi jogok és a jogállamiság védelmében.

 hirdetes_810x300  

 

Korábban Richard von Weizsäcker volt német elnök, Angela Merkel volt német kancellár, Federica Mogherini, az EU-diplomácia egykori vezetője, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint Klaus Iohannis román államfő is megkapta az Ottó császár díjat.

 

Az I. Nagy Ottó (912–973) első római-német császárról elnevezett kitüntetéshez anyagi jutalom nem jár. A díjazottak emléklapot és bronzérmet kapnak. A díjat 2005 óta kétévente adják át.

 

Čaputová kedden Berlinben vehette át a Schwarzkopf Európai Díjat. A szervezett bűnözés elleni bátorságáért, a kisebbségek, különösen a romák jogaiért, valamint az ökológiailag fenntartható jövőért kapta a kitüntetést.

 

Čaputovát Berlinben Swarzkopf-díjjal tüntették ki a kisebbségek védelméért

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!