Nyitókép: unsplash.com

 

Szlovákia-szerte eddig a települések több mint fele akarja tiltakozásképpen lekapcsolni a közvilágítást január 30-án, hétfőn. Ezt Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) hivatalvezetője erősítette meg a TASR-nek.

 

A tiltakozáshoz csatlakozó városok este 19.00 órától fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A „Városokban és falvakban kialszik a remény” elnevezésű tiltakozó kezdeményezéssel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az energiaárak kapcsán kialakult megoldatlan helyzet rendkívül súlyos és negatív hatással van az önkormányzatok alapvető feladatainak teljesítésére.

 

„Nem a városok és falvak miatt alakultak ki ezek a problémáknak, ők csupán a kormány rossz döntéseinek áldozatai, most pedig a kormány gyors és hatékony segítségére lenne a legnagyobb szükségünk”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentették ki az önkormányzatok.

 

Arra számítanak, hogy a kormány olyan megoldásokat mutat be, amelyek segítenek az önkormányzatoknak a tavaly ősszel és télen keletkezett magas számlák kiegyenlítésében.

 

„Nem a kiadások visszatérítését várjuk, mert a szakadék szélén táncoló önkormányzatoktól nem várhatjuk el, hogy hitelt vegyenek fel, utána pedig arra várjanak, hogy az állam visszatérítse azt”

 

– jegyezte meg a hivatalvezető.

 

A kormány segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésével kapcsolatban. A jóváhagyott árplafonnak megfelelően január 1-je és március 31-e között az önkormányzatok 199 eurót fizetnek a villanyáramért megawattóránként (MWh), 99 eurót pedig a gázért. Efelett a költségek 80 százalékát az állam állja.

 

Az önkormányzatok képviselői az elmúlt napokban Karel Hirman megbízott gazdasági miniszterrel is találkoztak, aki arról tájékoztatott, hogy a segítségnyújtás a tavaly decemberben alkalmazott séma szerint fog történni. A januári kiadások kompenzálását februárban lehet először kérvényezni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!