Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Pozsonyban két kanyarós esetet erősítettek meg a kisgyermekek körében – egy kétévesnél és egy kilenc hónaposnál. Mindkét gyereket kórházba szállították. A betegség további terjedését egyelőre még nem erősítették meg.

 

Ján Mikas tiszti főorvos rámutatott, hogy az érinetett gyerekek a rendszeres kötelező oltás keretében még nem kaptak kanyaró elleni védőoltást, fiatal koruk vagy orvosi ellenjavallatok miatt.

 

„Az első esetben a betegség külföldről történő behozataláról van szó. A második eset nyilvánvalóan járványügyi összefüggésben történt, az átvitel valószínűleg a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének (NÚDCH) pozsonyi gyermekügyeletén történt január 18-án 19.30 után”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Mikas.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal arra kéri azokat a szülőket, akik akkoriban oltatlan vagy nem teljesen beoltott gyermekükkel tartózkodtak az ügyeleten, figyeljék gyermekük egészségi állapotát. A megfázáshoz hasonló tünetek – orrfolyás, nátha, köhögés, hőemelkedés, laza széklet, később láz és piros kiütések megjelenése – esetén a gyermek orvosával telefonon kell kapcsolatba lépni.

 

A kanyaró az egyik legsúlyosabb gyermekkori vírusos betegség. Súlyosságuk elsősorban a gyakori szövődményekben rejlik, mint például a tüdőgyulladás, valamint a hörgők, a fül és a központi idegrendszer gyulladása. A betegség gyorsan terjed a levegőben, különösen a lakosság nem oltott csoportjai között. A betegség lappangási ideje 8–15 nap, átlagosan tíz.

 

Szakértők szerint a megelőzés leghatékonyabb módja a két adag vakcinával történő oltás. „Tekintettel az emberek országok közötti mozgására, valamint a védőoltások arányának 95 százalék alá csökkenésére (kollektív immunitás) kerületi és járási szinten, nem zárható ki a kanyaró behurcolása és terjedése területünkön“ – magyarázta a tiszti főorvos.

 

Szlovákiában legutóbb 2019-ben jelentettek megerősített kanyarós megbetegedést, akkor 318 eset fordult elő. A legmagasabb korspecifikus megbetegedést az egy év alatti gyermekek korcsoportjában jelentették.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!