Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Business Insider szellőztette meg, hogy Szlovákia nem engedi át az Ungvárnál várakozó Ukrajna rendelkezésére bocsátott, de most javításra szoruló német harceszközöket. A Berlinnel kötött megállapodás értelmében az ukrajnai háborúban megsérült német haditechnikát Szlovákiában, Nagymihályon, egy erre a célra létrehozott üzemben fogják javítani. A német sajtó vámdíjjal kapcsolatos és jogi aggályokról írt. Jaroslav Naď védelmi miniszter tagadja, hogy a szlovák oldalon lenne probléma.

 

Ám sem a szlovák védelmi miniszter, sem a németek nem tértek ki a fennakadás okának konkrét természetére, bár azt Berlin elismerte, hogy néhány „jogszabályt megkerültek” a megállapodás aláírásakor.

 

A Business Insider szerint a huzavona már hetek óta megy, állítólag nem egyszer lengyelországi kerülővel sikerült csak behozni a javításra szoruló eszközöket Szlovákiába. Olyan verzió is megjelent a német sajtóban, hogy a szlovák kormány nem akarta, hogy a városokon keresztül vigyék át a javításra szoruló eszközöket.

 

  hirdetes_300x300   

A dolog odáig fajult, hogy maga Olaf Scholz német kancellár hívta fel Eduard Heger megbízott szlovák kormányfőt, aki azt ígérte, hogy a helyzet hamarosan megoldódik.

 

Jaroslav Naď ellenben elutasította azt a feltételezést, hogy a fennakadásnak Szlovákia lenne az oka. Szerinte a hibát az a német magáncég vétette, amely vállalta az Ukrajnának adott német haditechnika megjavítását. Bár azt is mondta, hogy „nem tud arról”, hogy hetek óta tartana a fent leírt fennakadás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.