Nyitókép: Branislav Bibel/SITA

 

Egy online találkozó keretén belül több mint 30 ország – köztük Szlovákia – minisztere korábbi közös nyilatkozatuk megerősítése mellett döntött, egyúttal megvitatták az orosz és fehérorosz sportolók lehetséges részvételét a 2024-es párizsi olimpián.

 

A miniszterek ismét megállapodtak abban, hogy támogatják az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenytől való eltiltását, amíg az ukrajnai háború folytatódik – tájékoztatott az oktatási tárca.  A megállapodást egy közös nemzetközi nyilatkozat aláírásával pecsételték meg.

 

„Üdvözöltük a jelenlegi NOB-szankciók újbóli megerősítését, valamint nyilatkozatukat, amelyben szolidaritást és támogatást ígértek az ukrán sportolóknak és az Ukrán Olimpiai Bizottságnak”

 

 hirdetes_400x285  

– áll a közleményben.

 

A nyilatkozat szerint bár elismerik a sportszervek autonómiáját, tekintettel az Ukrajna elleni invázióra egyetértettek abban, hogy a NOB azon javaslata, hogy vizsgálják felül az egyes orosz és fehérorosz sportolók ismételt versenyzési lehetőségét, számos kérdést és aggályt vet fel.

 

A nyilatkozat kitér arra, hogy ha nem oldják meg az alapvető problémákat, és továbbra is jelentős kétértelműségek maradnak a működő „semlegességi” modell konkrét részleteiben, nem járulnak hozzá ahhoz, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérjenek a versenybe.

 

„Figyelembe véve a NOB bemutatott álláspontját, miszerint még nem hoztak végleges döntéseket, nyomatékosan sürgetjük a NOB-t, hogy foglalkozzon az összes ország által felvetett kérdésekkel, és ennek megfelelően vizsgálja felül javaslatát. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy Oroszország és Fehéroroszország kezében van a lehetőség arra, hogy előkészítsék az utat sportolóik teljes visszatéréséhez a nemzetközi sportközösségbe, mégpedig az általuk megkezdett háború befejezésével”

 

– áll a közleményben.

 

Február 20-án 34 ország írta alá a nyilatkozatot, köztük Ján Horecký ideiglenesen kinevezett oktatási miniszter írta alá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.