Nyitókép: Nový Čas/Branislav Račko

 

Jaroslav Naď ideiglenes védelmi miniszter szerint teljes badarság, hogy a Nyugatnak köze lenne az ukrajnai háború elmérgesítéséhez – mondta az RTVS „Sobotné dialógy” című rádiós beszélgetésben. Hozzátette: Ha Putyin kivonja a csapatait, az ukrajnai háború azonnal véget érhet. Az ENSZ alapokmánya szerint a megtámadott országnak joga van az önvédelemre, ahogy ahhoz is, hogy segítséget kérjen más országoktól.

 

Vitapartnere, Ľuboš Blaha (Smer-SD) kiemelte, hogy proxiháborúról van szó. Habár Amerika és a NATO is rendkívül ügyel arra, hogy személyesen ne legyen jelen Ukrajnában, de a katonai segélyek tekintetében ez az állítás megállja a helyét.

 

Naď osztja Olaf Scholz német kancellár szavait, miszerint az F-16-osok Ukrajnába való küldése jelenleg nem megoldás. Elmondta, hogy a pilóták kiképzése legalább két évet vesz igénybe, hozzátéve: az egykori szovjet repülőgépeket, köztük a MiG-29-eseket, már ismerik az ukrán pilóták. A szlovák MiG-ek használaton kívül vannak, hiányoznak az alkatrészek. Jaroslav Naď szerint már több ország küldött harci repülőket Ukrajnába, Szlovákia nem az első ilyen ország lenne. Abban ugyanakkor biztosnak mutatkozott, hogy ha egy évig még folyik a háború, akkor ott lesznek az F-16-osok Ukrajnában.

 hirdetes_810x300  

 

Jaroslav Naď azt állította, hogy a MiG-ekről szóló végső döntést a parlament hozza meg. Szerinte a képviselők határozattervezetet készítenek arról, hogy küldjenek-e szlovák Mig-29-es vadászgépeket Ukrajnába.

 

A Szlovákia védelmi képességeit firtató kérdésre az ideiglenes védelmi miniszter kijelentette: még soha nem volt olyan magas Szlovákia védelmi képessége, mint most. Ami a légvédelmi rendszereket illeti, a hét 24 órájában szolgálatban voltak a Patriot rendszerek. Szlovákia légterét a szövetségesek, mindenekelőtt csehek, lengyelek, magyarok fogják biztosítani. A németek két Mantis kis hatótávolságú légvédelmi rendszert adományoztak Szlovákiának.

 

Naď nem tartja reálisnak, hogy a háború még ebben az évben véget érne. Amennyiben Oroszország mégis győzne Ukrajnában, úgy Moszkva továbbmenne és Csehországot és Szlovákiát veszélyeztetné. Szlovákia létérdeke, zárta szavait a megbízott miniszter, hogy Oroszország ne kerüljön a szlovák határ közelébe, ezért a kormánynak továbbra is mindent meg kell tennie Kijev támogatása érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!