Nyitókép: Getty Images

 

Február 27-én újabb kanyarós esetet regisztráltak Pozsonyban egy 18 hónapos gyermeknél. A kórházba szállított gyermek átmeneti orvosi ellenjavallatok miatt nem kapott első adag kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni oltást, utazási anamnézissel pedig nem rendelkezett – tájékoztatott a Szlovák Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ).

 

A hivatal felvette a kapcsolatot azon gyermekek szüleivel, akik a kanyarós gyermek jelenléte idején az orvosi váróban tartózkodtak, és gondoskodtak a járványellenes intézkedésekről.

 

Amint a hivatal közölte, a járványügyi összefüggés a korábbi igazolt kanyarós esetekkel még nem bizonyított, de a vizsgálat még tart.

 hirdetes_300x300  

 

„Pozsonyban 2023 eleje óta összesen három, laboratóriumilag igazolt kanyarós esetet igazoltunk gyermekeknél. Fiatal koruk vagy egészségügyi ellenjavallatok miatt a gyerekek még nem kaptak MMR elleni védőoltást”

 

– közölte a hivatal, hozzátéve, hogy az országok közötti mozgás, valamint a szlovákiai oltási arány csökkenése (95% alá) miatt nincs kizárva a kanyaró behurcolása és elterjedése Szlovákia területén.

 

A hivatal szerint a szülők körében nem csak az MMR ellen szükséges a kötelező védőoltás fontosságát hangsúlyozni.

 

„A gyermekek rendszeres kötelező oltása az aktuális oltási naptár szerint történik. Szlovákiában jelenleg háromkomponensű vakcinát alkalmaznak kanyaró, mumpsz és rubeola ellen. A vakcina első adagját 15-18 hónapos korban, a második adagot az ötödik életévben adják be”

 

– ismertette az ÚVZ SR.

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!