Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Besztercebánya megye képviselői  március 7-én sajtótájékoztatót tartottak Rimaszombatban a Csillagházban. Témája az EU-s felújítási alapból készülő új generációs kórház, amelynek sorsa a napokban meglepetésszerű fordulattal nagyot változott. A sajtótájékoztatót MUDr. Juhász Péter, a megye egészségügyért felelős alelnöke és Czipusz Zoltán megyei képviselő tartotta. Rajtuk kívül résztvevői voltak Vavrek István, Mag Fodor Enikő, Auxt Ferenc képviselők és Halász Attila, a Szövetség-Aliancia párt járási elnöke, a város alpolgármestere.

 

Cziprusz Zoltán bevezetőjében a sajtótájékoztató témáját ismertetve hangsúlyozta, hogy Lengvarský egészségügyi miniszter közvetlenül a lemondása előtt határozatban eldöntötte, mely kórházak kapnak pénzt a felújítási alapból. Véleménye szerint ezzel hosszú időre meghatározta a kórházak fejlesztésének  menetét Szlovákiában.

 

Ismertette, hogy a döntés értelmében mely kórházak kapnak és melyek nem kapnak pénzt. Íme:

 hirdetes_300x300  

 

Kórházak (8), amelyek kapnak pénzt a felújítási alapból:

 

NsP Sv. Jakuba n. o., Bardejov – 9,7 millió euró
Nemocnica Poprad, a. s. – 42,3 millió euró
Fakultná nemocnica AGEL Skalica a. s. – 22,7 millió euró
Nemocnica AGEL Levice s. r. o. – 42,4 millió euró
Nemocnica AGEL Zvolen a. s. – 25,7 millió euró
Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves (Svet zdravia) – 39,5 millió euró
Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca – 7 millió euró
Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach – 15 millió euró

 

Kórházak (8), amelyek nem kapnak pénzt a felújítási alapból:

 

Nemocničná, a. s. Pezinok – 5,5 millió euró
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky – 16,6 millió euró
Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica – 5,3 millió euró
Svet zdravia Nemocnica A. Leňa Humenné, a. s. – 73 millió euró
Svet zdravia Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce – 44,8 millió euró
Nemocnica Rimavská Sobota – ProCare a Svet zdravia – 67 millió euró
Rehabilitačná nemocnica Hlohovec s. r. o. – 15 millió euró
Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého – 8,6 millió eur

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

„A rangsorból kitűnik, hogy Dél-Szlovákiában egyetlen kórház sem lett pozitívan értékelve. Ennek két okát látom: az egyik, hogy az itt élő magyarságnak nincs parlamenti képviselete, ahol érdemben tudnánk foglalkozni regionális problémáinkkal, hatékony segítséget nyújtva a népnek és a régiónak. 

A másik ok a nagybefektetők vetélkedésében van. Az egész a Penta és az AGEL csatájáról szól, ami a ragsorolásokat tanulmányozva egyértelműen megmutatkozik. Sajnos elmondhatjuk, hogy az AGEL nyert, a rimaszombati kórházat is kezelő Penta ezt a csatát elvesztette. 

Az áldozatok egyike mi vagyunk, a rimaszombati új pavilon, amit megengedhetetlennek tartunk. Felszólítjuk az egészségügyi minisztert, értékelje át a döntést, mivel számunkra elfogadhatatlan.

Nagyon bízunk abban, hogy szeptember 30-án úgy választ a nép, hogy lesz képviseletünk a parlamentben. Nem adjuk fel, harcolni fogunk. Mindent meg fogunk tenni a kórházunkért, az emberekért.”

 

– mondta Cziprusz Zoltán a sajtó képviselőinek.

 

Ezután MUDr. Juhász Péter alelnök beszélt az új kórházról, ő már részletesebben. Sajnálkozva mondta el, hogy nemrégiben álltak ugyanitt a sajtó előtt és üzenték a régió lakosságának, hogy lesz új kórház a városban, méghozzá egy ún. „újgenerációs pavilon”, amely majd megoldja az emberek kórházi ellátását.

 

„Sajnos, nem így történt. Meglepetéssel vettük tudomásul, hogy Rimaszombat nem kap pénzt. Rossz jelzést adtak egy olyan régiónak, ahol a gazdasági és szociális helyzet a legutolsók közé sorol bennünket Szlovákiában. Ez politikailag motivált döntés volt, amely számunkra elfogadhatatlan helyzetet teremt. 

Kérjük az új minisztert, értékeljék át a döntést, találják meg a módját, hogy a gömöri emberek is értékelve érezzék magukat!”

 

hangsúlyozta a megye alelnöke.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Hozzátette, hogy a megye szempontjából is felháborító a döntés. Amíg Eperjes megye 120 millió eurót, Kassa megye 80 millió eurót kap a felújítási alapból, addig Besztercebánya megye csak 25 milliót. Nagy különbségnek érzi, amelynek jelentős diszkrimináló hatása van. 

 

Kérdésre válaszolva az alelnök még elmondta, ismeri a Penta álláspontját az új kórházzal kapcsolatban, miszerint semmiképpen nem hagyják veszni, ha nem sikerül felépíteni a felújítási alapból, igényelni fognak más uniós forrásokat a felépítésére.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!