Nyitókép forrása: TA3.com

 

A Mediaszolgálatások Tanácsa (RpMS) szerdai ülésén eljárást indított a TA3 hírtelevízió és a Rádio Frontinus ellen, mert fennáll a gyanú, hogy publicisztikai műsoraik sértették az objektivitás elvét.

 

A TA3 esetében a Tak takto?! című műsor került górcső alá, amely február 6-án a világszerte elismert gazdasági szaktekintéllyel, Jeffrey Sachsszal készített interjút az ukrajnai háború témájában. A Tanács szerint a műsor kapcsán felmerült az objektivitás és pártatlanság megsértésének lehetősége.

 

Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, Sachs a műsorban a béke és fegyverszünet mellett érvelt, és arról beszélt, hogy a konfliktusért az orosz és az ukrán fél is felelős, mert mindkettő provokálta a másikat. Azt is mondta, hogy az USA sokkal jobban vonakodik a békétől, mint Oroszország.

 

 hirdetes_810x300  

Azt is kifejtette, hogy míg a nyugati vörös vonal Ukrajna biztonságának, szuverenitásának szavatolását és az orosz csapatok kivonását jelenti, addig Oroszország számára a vörös vonal a NATO terjeszkedésének megállítása és a Krím orosz kézben tartása.

 

A műsor enyhén szólva nem illett bele a szlovák liberális politikai és mediális tér szinte egyeduralkodó narratívájába. A TA3 törölte az adást, a felvételt eltüntették az archívumból is. Csak egy nappal később tették újra elérhetővé a beszélgetést, miután az interneten  elkezdett terjedni, hogy cenzúrázták a neves közgazdászt.

 

A Rádio Frontinus elleni eljárás a Debata na telefón (Telefonvita) című műsorát érinti, amelyben néhán hete a bevallottan marxista és oroszbarát Ľuboš Blaha szerepelt. Itt azonban nem csak az objektivitás elvének megsértése állhat fenn, hanem „a nemzet, etnikai csoport vagy állampolgárság alapján történő gyűlöletterjesztés burkolt formáját tiltó” szabály megsértése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!