Nyitókép: nitra.sk

 

Az Ukrajnában elkövetett emberiség elleni háborús bűncselekményeket a szlovák hatóságok is vizsgálják, miközben szorosan együttműködnek az Emberi Jogok Ligájával. A Blue Dot („Kék Pont”)  menekültközpontjai Pozsony mellett Kassán, Nagymihályon és Nyitrán is kapcsolatban vannak az ukrán háborús menekültekkel.

 

A nyitrai városi hivatal integrációjával foglalkozó koordinátora, Ivona Fraňová szerint a menekültek sokszor borzasztó esetekről számolnak be. Az Ukrajnából érkező menekülteknek gyakran nem könnyű beszélniük arról, min mentek keresztül. A Blue Dot dolgozóinak így először el kell nyerniük a bizalmukat – magyarázta Fraňová. Hozzátette: Együttműködünk az Emberi Jogok Ligájával, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA) és az ügyészséggel.

 

Karolína Barinková, a Rendőrfőkapitányság szóvivője a TASR-nek megerősítette, hogy a NAKA nyomozást folytat az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásával kapcsolatban. A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Zuzana Drobová szerint az olyan szervezetek, mint a nyitrai Blue Dot együttműködnek a bűnüldöző hatóságokkal a háborús és emberiség elleni bűncselekmények lehetséges tanúinak vagy áldozatainak azonosításában.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!