Nyitókép: körkép.sk

 

Hétfőtől (március 20.) már nem kell ötnapos kötelező házi karantént tartaniuk azoknak a betegeknek, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük – derül ki a Közegészségügyi Hivatal előkészített rendeletéből.

 

Ján Mikas tiszti főorvos szerint tekintettel a jelenleg a népesség körében terjedő SARS-CoV-2 variánsaira és a covidon már átesett, vagy az ellen beoltottak arányára nincs szükség kötelező izolációra.

 

Mikas szerint a koronavírusos megbetegedés a többi akut felső légúti megbetegedés szintjére kerül, amellyel szemben mindenki saját egészsége érdekében védekezik.

 

 hirdetes_400x285  

Bár már nem lesz kötelező a házi izoláció koronavírus esetén, Mikas szerint mindenkinek konzultálnia kellene kezelőorvosával felső légúti megbetegedése okán, és otthon gyógyulni.

 

„Ha beteg, ne menjen munkába, iskolába vagy társaságba, nyilvános helyekre. A Covid-19 fertőző betegség és bár nem lesz kötelező az otthoni izoláció, vegyék figyelembe saját egészségüket és a veszélyeztetett csoportok egészségét”

 

figyelmeztetett a tiszti főorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség esetén, például a gyógyszertár felkeresésekor oda kell figyelni a reszpirátor viselésére és a kéz higiéniájára.

 

A felső légutak eltakarását célzó rendelet továbbra is érvényben marad, nyilván nemcsak a koronavírus, hanem a többi felső légúti megbetegedés miatt is. A reszpirátor viselése jelenleg az egészségügyi intézmények és nyugdíjasotthonok látogatói számára, valamint az orvosi rendelőkben várakozó páciensek és a gyógyszertárak vásárlói számára kötelező.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!