Nyitókép: Shutterstock

 

Az iskolai büfékben újonnan nem árusíthatók cukrozott italok, sült ételek, hamburgerek vagy koffeines italok. Ezeket egészségesebb ételekkel és italokkal kell helyettesíteni. Ez következik az egészségügyi minisztériumnak a gyermek- és ifjúsági létesítmények részleteiről és követelményeiről szóló, szerdán (március 15-én) hatályba lépett rendeletéből.

 

 „Az iskolai büfék egészségesebb választéka az iskolai étkezdékben felkínált ételekkel együtt táplálkozási szempontból értékes étel- és italkínálatot teremt a gyermekek számára azokon a helyeken, ahol a nap jelentős részét töltik. Ez egészségesebb döntések meghozatalára készteti a gyerekeket és növeli annak valószínűségét, hogy az iskolai közegnek köszönhetően is elsajátítják az egészségesebb étkezési mintákat”

 

– mondta Daša Račková, a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának (ÚVZ) szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

A büfékben ezentúl friss gyümölcsöt és zöldséget, italokat és tartósítószer nélküli natúr gyümölcsleveket, illetve legalább 80 százalékos hústartalmú húskészítményeket kell kínálni. A kínálat nem tartalmazhat többek között dohánytermékeket, alkoholos italokat, majonéz tartalmú termékeket, sült ételeket, pástétomokat vagy hamburgert. Szintén tilos 100 milliliterenként öt grammnál több hozzáadott cukrot, koffeint, taurint vagy kinint tartalmazó üdítőitalok fogyasztani.

 

Az ÚVZ kifejtette, a kínálat megváltoztatásával a gyerekek egészséges étel- és italválasztását kívánja támogatni, valamint egészségesebb táplálkozásra próbálják ösztönözni őket. Kiemelte, hogy az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának adatai szerint 2022-ben több mint 12 ezer elhízott gyermeket regisztráltak a gyermekorvosok.

 

A regionális közegészségügyi hivatalok ellenőrizni fogják a büfék kínálatát, de figyelembe veszik, hogy bizonyos változtatásokat fokozatosan, a tanév végéig kell beiktatni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!