Nyitókép: Körkép.sk

 

A pozitív teszttel rendelkező COVID-19 fertőzötteknek hétfőtől nem kell kötelező ötnapos elkülönítésben maradniuk – derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből, amely eltörölte ezt a kötelezettséget.

 

„A betegség jelenleg nem igényel kötelező izolálást a SARS-CoV-2 jelenleg keringő variánsai, valamint a COVID-19-en átesettek és/vagy a teljes körűen beoltottak aránya miatt. E tekintetben a COVID-19 eléri a többi akut légúti megbetegedések szintjét, amelyek esetén az emberek saját egészségük, valamint a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében is védekeznek”

 

– mondta Ján Mikas tiszti főorvos.

 hirdetes_810x300  

 

Más akut légúti betegségekhez hasonlóan azonban a betegeknek követniük kell orvosuk utasításait, és otthon kell kezelniük magukat.

 

„Ha beteg, ne menjen dolgozni, iskolába vagy közösségbe, sem más nyilvános helyre. A COVID-19 fertőző betegség, és bár az otthoni elkülönítés többé nem lesz kötelező, vegye figyelembe saját és a veszélyeztetett csoportok egészségét”

 

– figyelmeztetett Mikas. Ha ki kell menni, például gyógyszerért, ügyelni kell a megfelelő szájmaszk viselésére és a kézhigiéniára.

 

A felső légutak lefedésére vonatkozó rendelet egyelőre érvényben marad.

 

„Jelenleg indokolt – még mindig viszonylag magas az akut légúti megbetegedések előfordulása”

 

– pontosította Mikas. A szájmaszk használata jelenleg az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozói, valamint látogatói számára, illetve az orvosi várótermekben lévő betegek és a gyógyszertár vásárlói számára kötelező.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!