Nyitókép: TV Markíza

 

Nagyszombat és Nyitra megyében razziázott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). A rendőri akció a Báró fedőnevet viseli, amely keretében restitúciós eljárások során elkövetett visszaélések miatt indított eljárást a NAKA több személy, köztük a Szlovák Állami Földalap (SPF) alkalmazottai ellen – írja az Aktuality.sk.

 

Az Aktuality.sk információi szerint az őrizetbe vettek között az SPF korábbi alkalmazottai is jelen vannak, nevezetesen Adriána Šklíbová volt igazgató, korábbi helyettese, Boris Brunner, akik aláírták a restitúciós megállapodást, valamint Pethő Tibor, az SPF korábbi regionális igazgatója Nagyszombat megyében.

 

„Idegen vagyon kezelése során, bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó kötelességszegés bűncselekményéről van szó” – tájékoztatott a rendőrség.

 hirdetes_810x300  

 

A bűnszervezet Pozsony és Nagyszombat megyében tevékenykedett, tagjai a restitúciós eljárások keretében kiadott csereföldek odaítélése során tudatosan megsértették az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályait. A visszaigénylőre értékesebb földterületet ruházott át a Földalap, mint az eredeti terület értéke volt.

 

Az SPF előre kiszemelt földterületek átruházásáról kötött szerződést a visszaigénylővel, ám az ügyletek egy harmadik fél érdekeit szolgálták, a földterületek értéke 2,2 millió euróval haladta meg a restitúciós eljárás során visszaigényelt területekét.

 

A bűnszervezetnek tagja volt a területet visszaigénylő személyek jogi képviselője és a Földalap volt alkalmazottja is, őt bűncselekményből származó bevétel tisztára mosásával is gyanúsítják, továbbá a vitatott visszaadott terület későbbi továbbadásában való részvétellel.

 

Boris Brunner nevét az egykori most-hidas igazságügyi miniszter, Gál Gábor megvádolásával kapcsolatban került megemlítésre. Brunner volt az, aki több hónapra gátolta az SPF tevékenységét azzal, hogy nem volt hajlandó új szerződéseket kötni, miközben ezt éppen Gál Gábor érdekében tette.

 

A Báró fedőnév alatt történt letartóztatások nem a Földalap jelenlegi tisztségviselőit vagy alkalmazottait érinti. A múlt a Smer–SNS–Most-Híd kormánya alatti politikai képviselőket éri utol a restitúciós eljárások körüli bűncselekmények kapcsán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!