Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár méltatta Szlovákia Ukrajna irányába tett tevékenységét és a Szövetség keleti szárnya védelmének megerősítését. Ezt Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter mondta Stoltenberggel folytatott pénteki brüsszeli találkozója után.

 

A NATO vezetője kiemelte a Szlovák Köztársaság védelmi és biztonsági tevékenységét, ezen belül a fegyveres erők intenzív modernizációját.

 

Naď miniszter tájékoztatta Stoltenberget az Ukrajnának nyújtott eddigi segélyekről, valamint arról, hogy Szlovákia kész bővíteni termelési kapacitását saját készleteinek kiegészítése és Ukrajna tüzérségi lőszerrel való ellátása érdekében.

 hirdetes_400x285  

 

Szóba került továbbá a Patriot rendszer amerikai ütegének olasz SAMP/T ütegre való lecserélése, amely Szlovákia légvédelmét erősítette, és jelenleg a konyhai légitámaszponton található.

 

Naď hangsúlyozta azt is, hogy Szlovákia végre teljesíti a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit, mert idén a bruttó hazai termék (GDP) 2,01 százalékára tervezte a védelmi kiadásokat. Egyetértettek a NATO-főtitkárral abban, hogy a GDP két százaléka erre a célra a minimum, nem pedig felső határ a szövetségesek számára.

 

A miniszter közösségi oldalon megjelent bejegyzése szerint a Szövetségnek összességében erősnek kell lennie, és a legsebezhetőbb – Szlovákiát is magában foglaló – keleti szárnynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a legjobb rendszerekkel és minőségi személyzettel legyen felszerelve.

 

„Valódi elégedettség számomra, hogy a szövetségesek szemében megbecsült, kiszámítható és megbízható partner vagyunk, aki stabil eleme a Szövetség kollektív védelmének, amit ma a NATO főtitkára is kiemelt. Fáradhatatlanul folytatjuk ezt az erőfeszítést”

 

– zárta Naď miniszter.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!