Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Pénteken Oroszország ellenséges lépésnek és a nemzetközi kötelezettségek megsértésének nevezte a négy MiG-29-es vadászgép Szlovákiából Ukrajnába történő átszállítását. Az Orosz Szövetségi Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat közleményét pénteken az Interfax ügynökség közölte.

 

Szlovákia ezzel a lépésével Moszkva szerint „durván megsértette” az Oroszországgal 1997 áprilisában kötött kormányközi megállapodást, amely megtiltja fegyverek, katonai felszerelések vagy know-how harmadik félnek történő értékesítését vagy átadását a másik szerződő fél írásos hozzájárulása nélkül.

 

„Szlovákia ezen lépését ellenséges cselekedetnek tekintjük az Orosz Föderáció ellen, amelynek célja a kétoldalú kapcsolatok tönkretétele”

 

– közölte az Orosz Szövetségi Szolgálat.

 

A szlovák védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette az első négy MiG Ukrajnába szállítását. Ukrán pilóták vitték őket Ukrajnába a szlovák fegyveres erők segítségével. Szlovákia 13 MiG-et és a Kub légvédelmi rendszer egy részét tervezi átadni Ukrajnának.

 

Az Interfax hozzáteszi, hogy egyes források szerint ez a múlt század 80-as éveiben kifejlesztett könnyű vadászgép a világ öt legkelendőbb vadászrepülőgép-típusa közé tartozik. Állítólag több mint 800 darabot Oroszországból exportáltak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.