Nyitókép: TASR/screenshot

 

A Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma az USA-tól kapott támogatást Oshkosh JLTV 4×4 páncélozott járművekre is szeretné felhasználni. Jövőre több mint 180 jármű érkezhet Szlovákiába. Jelenleg a hivatalos ajánlatra várnak az Egyesült Államoktól. Ezt a szerdai sajtótájékoztatón Jaroslav Naď ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter jelentette ki.

 

„Arra számítunk, hogy ezek a járművek a következő év folyamán megérkeznek Szlovákia területére”

 

– mutatott rá.

 

 hirdetes_810x300  

A nagyjából 200 millió dolláros támogatás drónelhárító rendszereket és mintegy 5000 M4-es puskát is tartalmaz. Emellett a védelmi tárca csaknem 20 000 gépkarabélyt szeretne beszerezni. A miniszter megismételte, hogy ez év végéig mind a 15 Leopard 2A4-es harckocsit leszállítják Szlovákiába.

 

Naď hangsúlyozta, az elmúlt időszak a védelmi minisztériumban a modernizációról, de elsősorban az ukrajnai háborúról szólt. Megismételte, hogy Ukrajna megsegítése a Szlovák Köztársaság érdeke.

 

Kifejtette: a többnemzetiségű NATO-harccsoport részeként hozzávetőleg 1500 szövetséges katona tevékenykedik Szlovákiában, beleértve a harci technikát is. „Németország idén adományozza nekünk a Mantis rendszert” – tette hozzá.

 

Tavaly a tárca védelmi kiadásainak 36,84 százaléka ment korszerűsítésre. „Idén a védelmi kiadások meghaladják a GDP két százalékát” – jelentette be Naď. Kiemelte, hogy nyártól Magyarország is nagy valószínűséggel csatlakozik Szlovákia légterének védelméhez.

 

„Az a tény, hogy szomszédaink védik a légterünket, teljesen normális Európában”

 

– mondta Jaroslav Naď. Egyúttal hozzátette, hogy körülbelül egy évig védik majd a légteret, mire az F-16-os vadászgépek megérkeznek hozzánk.

 

A tavalyi évet leginkább az ukrajnai háború jellemezte. Mintegy 168 millió euró ment el szomszédunk megsegítésére.

 

Naď kifejtette, aggódik amiatt, hogy mi történne a védelmi minisztériummal, ha Robert Fico és a szélsőségesek nyernék a közelgő parlamenti választásokat. Ugyanakkor azt állítja, hogy nem gondolja, hogy a Smer elnöke benne lesz a kormányban.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!