Nyitókép: Rob Schleiffert/Flickr.com

 

Az Ukrajnának adományozott szlovák MiG-29-es vadászgépek technikai problémákba ütköztek. Jaroslav Naď védelmi miniszter nem zárja ki annak lehetőségét, hogy orosz technikusok állnak mögötte, akik szándékosan szabotálhatták ezeknek a szovjet gyártású vadászgépeknek a működését. A hibák állítólag csak azokon a helyeken fordultak elő, ahová az orosz műszaki személyzetnek volt hozzáférése – tájékoztatott az Euractiv portál.

 

Az orosz technikusok a tavalyi év végéig tartózkodtak a szliácsi légi bázison. Naď szerint a meghibásodásokat csak azokon a részeken észlelték, amelyekhez az oroszoknak hozzáférésük volt. A Kreml ugyanakkor kijelentette, hogy azokat a vadászgépeket, amelyeket Szlovákia és Lengyelország Ukrajnának tervez átadni, az orosz hadsereg megsemmisíti.

 

„Gyanúink alapján a rendőrség is nyomozott az ügyben. A gép hajtóműveiben voltak olyan alkatrészek, amelyekhez szlovák technikusok fértek hozzá, és voltak olyan alkatrészek, amelyekhez csak orosz technikusok fértek hozzá”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a védelmi miniszter.

 

Annak ellenére, hogy a szándékos károkozást Oroszország nem erősítette meg, a védelmi minisztérium bizalomvesztést érez a szliácsi orosz technikusok iránt. „Mindig azokon a helyeken jelentek meg hibák, amelyekhez hozzáfértek”

 

– tette hozzá Naď.

 

Az ukránoknak meg kell javítaniuk a gépeket

 

A védelmi miniszter kijelentette, hogy a gépek repülésre alkalmasak voltak, de ez nem jelenti azt, hogy harcképesek is voltak. Az ukránok egy héttel azelőtt érkeztek Szlovákiába, hogy a gépek elrepültek volna, alkatrészeket hoztak magukkal és ellenőrizték a gépeket.

 

„Vannak pilótáik, cserealkatrészeik és egy cégük, amely hosszú ideje – a Szovjetunió óta – javítja a MiG-eket”

 

– mondta Naď.

 

A szlovákiai orosz nagykövetség közleménye szerint a szlovák vadászrepülőgépek Ukrajnának adományozása „a konfliktus kiszámíthatatlan és veszélyes eszkalációját okozta”, ennek következményeiért a döntés kezdeményezői felelnek.

 

Štandard.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.