Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

A kenőpénz elfogadásának bűntettével vádolt Milan Trizna beismerte a bűncselekmény elkövetését. A volt dékánra éppen akkor csaptak le a Comenius Egyetemen, amikor elfogadta a húszezer eurós kenőpénzt.

 

A korrupcióra a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi, valamint Matematikai, Fizikai és Informatikai Karán végzett építési munkálatok átvételi eljárása kapcsán került sor.

 

Triznát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei kapták el, amikor már nála volt a pénz. A Denník N információi szerint a nyomozók rendelkezésére állnak a volt dékán és a cég képviselője közötti találkozók részletes jegyzőkönyvei, amelyekre a kenőpénzkérés kapcsán került sor.

 hirdetes_400x285  

 

A vádlottat április 19-én, szerdán közvetlenül akkor vették őrizetbe, amikor az egyetemen kenőpénzt fogadott el. A törvény szerint háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Beismerő vallomása és az illetékes hatóságokkal való együttműködési törekvése csökkentheti a büntetés mértékét.

 

A Természettudományi Kar jelenlegi dékánja, Peter Fedor, aki 2018-ban váltotta Triznát a dékáni poszton, teljes együttműködést biztosított az ügy kivizsgálásában.

 

„Zéró toleranciát alkalmazunk a korrupcióval szemben”

 

– magyarázta, hozzátéve, hogy ez egy fájdalmas seb számukra. „Mindannyian nagyon sajnáljuk. Sokkban vagyunk” – tette hozzá Fedor.

 

A vádlottat azonnali hatállyal elmozdították minden feladatköréből, és megvontak tőle minden lényeges mandátumot. A Comenius Egyetem kijelentette, hogy elítéli a korrupció minden megnyilvánulását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!