Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Nem sikerült megnyitni csütörtökön reggel a parlament rendkívüli ülését a szakértői kormányról és az előrehozott választások korábbi időpontjáról. A képviselők többször sem voltak határozatképesek.

 

Ugyanakkor a rendes májusi ülés miatt a plénum megállapodott abban, hogy csütörtökön és pénteken (május 12-én) nem lesz szavazás. Peter Pčolinsky (Sme rodina), a parlament alelnökének szavai szerint a következő szavazás május 16-án, kedden 11.00 órakor lesz, amikor a rendkívüli ülés keretében ismételten megállapítják a határozatképességet.

 

A rendkívüli ülést az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte. A szakértői kormányról és a korábbi, július 1-jén vagy 8-án megtartandó választásokról szóló határozatot szeretné érvényesíteni. A szakértői kabinetet arra szeretné kötelezni, hogy hogy terjessze elő a rövidebb választási határidőkkel kapcsolatos törvénymódosításokat, hogy a szavazást júliusban lehessen megrendezni.

 hirdetes_810x300  

 

A szakértői kormány kinevezéséről Zuzana Čaputová államfő döntött, miután az ideiglenesen kinevezett mezőgazdasági miniszter, Samuela Vlčan bejelentette lemondását. Utána Rastislav Káčer külügyminiszter is kérte a tárca irányítási jogkörének megvonását. Az államfő a jövő hét elején nevezi ki az új kabinetet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!