Nyitókép: Facebook

 

Jaroslav Naď volt védelmi miniszter hétfőn a közösségi oldalán közzétette a jogi elemzést a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának adományozásáról. Mint a sajtótájékoztatón korábban kihangsúlyozta, „tiszta lapot” szeretett volna hagyni utódjára. Továbbra is meg van győződve a vadászgépek Ukrajnának adományozásáról hozott döntés helyességéről, illetve jogszerűségéről.

 

„Maga a döntés előtt ezt a dokumentumot átadtam az igazságügyi miniszternek, a kormány további tagjainak, a miniszterelnök-helyettesnek és a külügyminiszternek. A dokumentumot mindenki megismerte, egyetértésüket fejezték ki vele, és ez alapján készült el a kormányülés anyaga”

 

– magyarázta Naď.

 

 hirdetes_300x300  

„Mi történik most a dokumentum nyilvánosságra hozatalával? A tényeken nem változat semmit. A számunkra már nem használható gépek Ukrajnába küldése, ahol emberéleteket ment, erkölcsi szempontból egyértelműen kötelező volt. Sőt, teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a folyamat jogi szempontból is teljesen rendben volt. Az a tény, hogy a személy- és vagyonvédelemre szakosodott jogi „szakértő”, Fico moszkvai utasításra a földre veti magát, és büntetőfeljelentést tett ellenem köztársaságunk elleni szabotázs miatt, egyáltalán nem érdekel”

 

– tette hozzá Naď.

 

Naď arra számít, hogy az elemzés közzététele után is fennmaradnak az eltérő jogi vélemények. Az exminiszter szerint az ügyben csak a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága tud érdemben hozzászólni. Az elemzés anonimizált, hogy a feldolgozók ne legyenek kitéve politikai nyomásnak.

 

13 MiG-29-es vadászrepülőgép és a Kub légvédelmi rendszer egy részének adományozása Szlovákia és Ukrajna kormányközi megállapodásának része, amelyet Eduard Heger kormánya márciusban hagyott jóvá. Több politikus és jogász azzal érvelt, hogy az ideiglenes kabinetnek nincs felhatalmazása a MiG-ek adományozására, mivel ezt alapvető külpolitikai kérdésnek tartják.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.