Nyitókép: Facebook/Zuzana Čaputová

 

Kedden kora este hivatalosan megkezdődött az Európa Tanács (ET) csúcstalálkozója Izland fővárosában, Reykjavíkban. Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli.

 

„Örülök, hogy olyan jó klubba tartozó országok tagjai lehetünk, amelyek tisztelik a demokráciát és a demokratikus értékeket, és jónak tartják találkozni, és megbeszélni, hogyan erősítsük meg őket – és természetesen hogyan segítsünk Ukrajnának még jobban és jobban”

 

– mondta az elnök.

 

 hirdetes_300x300  

Saját elmondása szerint arról akarja biztosítani a külföldi partnereket, hogy Szlovákiában minden rendben van, „mert a szakértői kormány normális alkotmányos intézmény”, és sok országnak van tapasztalata ezzel kapcsolatban.

 

Čaputová azt is pontosította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem személyesen érkezik a csúcstalálkozóra, hanem online kapcsolódik be. Felidézte, hogy legutóbbi ukrajnai látogatása során több órán át beszélgetett vele. Szerinte fontos, hogy Reykjavíkban is elhangozzanak a gondolatai.

 

Az Európa Tanács 1949-es megalakulása óta ez még csak a negyedik csúcstalálkozója ennek a szervezetnek, utoljára 2005-ben Lengyelország adott otthont a találkozónak.

 

Szerdán a RE tagországok vezetői nyilatkozatot írnak alá az Ukrajnának okozott károk nyilvántartásáról, amelyet ez a nemzetközi szervezet fog kezelni. Ez egyfajta segély, mivel „ami Ukrajnában történik, annak óriási hatásai vannak az ország gazdaságára, mezőgazdaságára és ökológiájára” – magyarázta Čaputová a csúcstalálkozó előtt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!