Nyitókép: Michel Euler/AP photo

 

A GLOBSEC 2023 Bratislava Forum konferencia fő motívuma a világ instabilitásának és törékenységének leküzdése. Szlovákia 63 országból több mint 1300 vendéget lát vendégül a konferencia 18. évfolyamán május 29. és 31. között.

 

Az idei konferencián részt vesz Emmanuel Macron francia elnök is, aki a konferencián beszédet mond, és több résztvevő vezetővel is tárgyalni fog – jelentette ki Róbert Vass, a GLOBSEC elnöke keddi sajtótájékoztatón.

 

Pozsony tíz miniszterelnököt és elnököt, 20 külügyminisztert, védelmi minisztert, valamint nemzetközi intézmények vezetőit fogadja. A konferencián részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és az Egyesült Államok volt védelmi minisztere, Mark Esper is.

 hirdetes_810x300  

 

A konferencia három pillére

 

Vass elmondása szerint a konferencia három pillérre épül. Az első pillér Ukrajna jelenlegi helyzete a katonai-biztonsági helyzet értelmében, valamint Ukrajna háború utáni újjáépítésének kérdései, a béke és a háborús bűnök megbüntetésének kérdései, illetve Ukrajna aknamentesítésének kérdése.

 

A második tematikus pillér a háború Európára gyakorolt ​​következményei és Európa ellenálló képességének kérdése a háború tükrében.

 

A konferencia harmadik pillére a konfliktus következményeinek enyhítése globális párbeszéden keresztül.

 

Az egyetlen ország Közép-Európában

 

A rendezvény keretében a GLOBSEC-konferencia mellett több tárgyalásra is sor kerül elnöki és miniszterelnöki szinten, emellett Ukrajna erős képviselete is részt vesz a rendezvényen.

 

„Pozsony ismét fontos központ lesz, ahol Szlovákián túlmutató nemzetközi megbeszélésekre kerül sor. Ez annak a demonstrációja, hogy Szlovákia képes hozzájárulni a nemzetközi vitához és megoldásokat hozhat. Mi vagyunk az egyetlen ország Közép-Európában, amely ilyen fontos konferenciának ad otthont”

 

– zárta gondolatait Vass.

 

Jön a határellenőrzés, nem mindenhol kelhetünk át a határon

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!