Nyitókép forrása: illusztráció/Pexels.com

 

Zólyom egyik szupermarketében tettlegességig fajuló incidensre került sor amerikai katonák között. Ráadásul az egyik amerikai katona a kiérkező rendőröket halálosan megfenyegette, majd szidalmazta őket. Mindkét katonát szerdán délelőtt kivonták Szlovákiából, az amerikai fél pedig elnézést kért katonái viselkedései miatt. Két katona ellen hazájukban fegyelmi eljárás indul – derül ki a Štandard konzervatív hírportál cikkéből.

 

Az esetre a zólyomi Billa áruházban került sor. Három amerikai katona verekedett össze. Szemtanúk szerint a szupermarketen belül keveredtek nagyon agresszív szóváltásba angol nyelven, kiabáltak, majd össze is verekedtek.

 

„Ott voltam, este nyolc körül lehetett. Három férfi, az egyik fekete, angolul vitázott. Aztán össze is verekedtek. Az egyik a földre került. Csaprészegek voltak”

 

idézte az egyik szemtanút a Pravda napilap.

 hirdetes_810x300  

 

Elmondása szerint a kiérkező városi rendőröket a biztonsági őr értesítette. Megragadták őket és kivitték őket az épületből, kint várták meg az állami és a katonai rendőrök érkezését. A jelenetet minden arra haladó látta.

 

A zólyomi önkormányzat szóvivője, Martin Svatuška megerősítette, hogy a városi rendőrök voltak az elsők a helyszínen. Ő két személy verekedéséről számolt be, és állítólag az illetők együttműködtek a hatóságokkal. Az őrizeteseket később átadták az állami rendőrségnek.

 

Jóval részletesebb betekintést adott a történésekbe a zólyomi körzeti rendőrkapitányság nyomozati jelentése, ami az elmúlt napokban felkerült az internetre, és futótűzként terjed.

 

A jelentés szerint a három katonából csak ketten viselkedtek agresszívan, és nem messze a helyszíntől egy negyedik amerikai katona is jelen volt, aki végig egy parkoló autóban ült. A történésekbe egyáltalán nem avatkozott be.

 

A szupermarketből kivezetett amerikai katonák végig egymással kiabáltak angol nyelven. Az egyikük, egy 1995-ös születésű őrmester a rendőrség felszólítására visszafogta magát, azonban a másik egyre agresszívebb lett, megtagadta személyi okmányai bemutatását. Miután a rendőrök angolul közölték vele, hogy átadják őt a katonai rendészetnek, ököllel püfölni kezdte a bevásárlókocsik tárolójának oldalát.

 

A rendőrök lefogták, végül bilincsben vitték a körzeti rendészetre. Ott a rendőröket vulgáris szidalmak kíséretében azzal fenyegette, hogy megöli őket. A jelentés leírása szerint olyan szókapcsolatokat használt, mint „”kib…szott rendőrök”, „b…szódjatok meg, mocskos k..rvák”, „kinyírlak titeket”.

 

Az eset napján késő este érkezett a rendőrségre a cseh katonai rendőrség tisztje, aki a Lešť-i katonai misszió parancsnoka és a katonák közvetlen felettese. Az ő jelenlétükben végezte el a rendőrség az alkoholszondázást, ami pozitív értéket mutatott.

 

Érdekes a szlovák védelmi minisztérium álláspontja az üggyel kapcsolatban. A tárcának saját verziója van a történésekről. Ők úgy tudják, hogy a vitába keveredett katonák nem veszélyeztették és nem fenyegették a nyilvánosságot, nem okoztak károkat sem mások egészségében, sem vagyonában.

 

„Ugyanakkor azt látjuk, hogy az esetet szándékosan fel akarják nagyítani. Az amerikai féllel olyan intézkedésekről tárgyalunk, amelyek megakadályozzák a hasonló eseteket, mert rossz fényt vet minden jóra, amit a szövetségesek tesznek közös védelmünk érdekében”

 

közölte a védelmi tárca.

 

Fontos kiemelni, hogy az amerikai nagykövetség elnézést kért az amerikai katonák viselkedéséért.

 

„A véleménycsere, amely az amerikai hadsereg tagjai között a zólyomi élelmiszerüzletben történt, megbocsáthatatlan viselkedés és tiszteletlenség volt a szlovák rendőrökkel és lakossággal szemben. (…) Sajnálatos, hogy egyesek arra próbálják felhasználni az esetet, hogy megosszák országainkat és befeketítsék az összes amerikai katonát és katonanőt. Ők azért érkeztek, hogy Szlovákiát, szövetségesünket támogassák attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdődött a szomszédos Ukrajna elleni brutális orosz invázió”

 

fogalmazott az amerikai nagykövetség.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!