Nyitókép: Profimedia.sk

 

A NATO-tagság támogatottsága Szlovákiában az előző évhez képest 72 százalékról 58 százalékra, az európai uniós tagságé pedig 77 százalékról 64 százalékra csökkent. Az ukrajnai háborúért az emberek 40 százaléka szerint Oroszországot terheli a felelősség, ami a legalacsonyabb arány a közép- és kelet-európai országok között. A válaszadók 34 százaléka szerint a Nyugat, míg 17 százalékuk szerint Ukrajna okolható a konfliktus kirobbantásáért – derül ki a Globsec március végén, 8000 fős minta alapján végzett felmérésének az eredményeiből.

 

A szervezet elnöke, Róbert Vass elmondta, hogy a felmérés eredményeit második éve befolyásolja az ukrajnai háború:

 

„Egyes országoknak sikerült még jobban összefogniuk, és megerősödött a Nyugathoz, és az euroatlanti integrációhoz való külpolitikai hozzáállás. Más országokban, például Szlovákiában, éppen a dezinformáció terjedésének táptalaja erősödött meg, amely alapvetően polarizálja a társadalmat vagy aláássa a demokráciába és az euroatlanti egységbe vetett bizalmat.”

 

 hirdetes_400x285  

Az Ukrajnának nyújtott katonai felszerelést a szlovák állampolgárok 57 százaléka tekinti úgy, mint egy védekező országnak nyújtott segítséget. A válaszadók 59 százaléka támogatja az Ukrajnából menekülők megsegítését. Ugyanakkor a szlovákok 69 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az ukránoknak nyújtott segítség a hazai lakosság rovására megy.

 

Az eredmények alapján a Globsec azt javasolja, hogy az országok továbbra is tegyék világossá az Ukrajnának nyújtott segítség szükségességét. Eszerint a polgárokat is be kell vonni a közpolitikai döntéshozatalba és a személyes kommunikációt is meg kell erősíteni. Egyben azt is javasolják, hogy a kommunikációba építsenek be történeteket és érzelmeket, hogy az emberek jobban tudjanak azonosulni a tartalommal.

 

A felmérést Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon végezték.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.