Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Nem annyira váratlan, de annál beszédesebb eredményeket hozott a Median ügynökség legfrissebb felmérése, amely nemcsak a politikusok megbízhatóságára tért ki, de a nemzetközi és a belföldi intézményekbe vetett bizalomra is. A számok önmagukért beszélnek: súlyos a bizalomvesztés a politikusok, a parlament és a kormány irányába is. A NATO-nál és az EU-nál még az ENSZ is több pozitív visszajelzést kapott, a V4 pedig továbbra is a legmegbízhatóbb nemzetközi formáció Szlovákiában. Az amerikaiakat többen tartják fenyegetésnek, mint az oroszokat.

 

Folytatódik Zuzana Čaputová államfő népszerűségének zuhanása, új negatív rekordot döntve, bár a többi politikusról alkotott hasonlóan lesújtó közvélekedés miatt az elnök továbbra is vezeti a megbízhatósági listát. Ám már csak 34 százalék tartja megbízhatónak, februárban még 42 százalékon állt. Még ennél is többet árul el, hogy 48 százalék (tehát csaknem a lakosság fele) nem tartja megbízhatónak az államfőt.

 

A negatív tendenciát a politikusok is érzik, és nem a politikai teljesítményükben, hanem a dezinformációban látják a közvélemény alakulásának okait. Ezt egyébként épp a nemzetközi szervezetekbe vetett bizalom rangsora cáfolja részben: ott ugyanis a V4 vezet, amely az információs háborúban csak periférikus szerepet kap.

 

 hirdetes_300x300  

Két nevet a listáról még mindenképp érdemes kiemelni. Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke 7 százalékos bizalmi rátával rendelkezik, ami nem túl sok, de tekintettel arra, hogy a legkevésbé ismert szlovákiai politikus, aki ráadásul egy magyar pártot vezet, kifejezetten jó eredmény. Ráadásul Forró a bizalmi felméréseken rendszeresen több százalékot kap, mint a Szövetség pártpreferenciája. A lakosság 31 százaléka ugyanakkor nem ismeri. Ami azonban sokkal érdekesebb, a legkevésbé megbízhatatlanabb politikus a felmérésben szereplők közül, mivel 46 százaléknyian tartják megbízhatatlannak. Még az első helyezett Čaputová esetében ez az arány 48 százalék. 

 

A másik név az új vegyespárttal szövetkező Mikuláš Dzurinda, a Modrí elnöke, akiről országosan ismert politikus (csak  5 százaléknyian nem ismerték a nevét) létére 9 százaléknyian mondták, hogy megbízható, és egyben a mezőnyből a negyedik legmegbízhatatlanabb politikus (65 százalék).

 

 

Szánalmasan gyenge a politikai intézményrendszer hitelessége

 

A Median szerint Szlovákia legmegbízhatóbb intézménye a tűzoltóság, majd jócskán lemaradva a hadsereg következik. Dobogós harmadik helyen végeztek az önkormányzatok. Ugyanakkor a parlament a lista végén kullog, a kormányzat pedig szégyenszemre épp csak megelőzi a törvényhozás hitelét. A két intézményben a megkérdezettek 70, illetve 67 százaléka nem bízik. 

 

 

Amerika legalább annyira fenyegetés, mint Oroszország?

 

A felmérés egy másik kérdése arra kereste a választ, hogy melyik országra tekintenek fenyegetésként a megkérdezettek: az USA-ra, vagy Oroszországra.

 

Az eredmény szerint az USA-t "biztosan" vagy "inkább" fenyegetésnek tartja a megkérdezettek 44 százalék, míg Oroszország esetében ez az arány 43 százalék. Nem mellékes, hogy az adott országot határozottan vagy "inkább" fenyegetésnek nem tekintők aránya nagyobb Oroszország (43 százalék), mint az USA (41 százalék) esetében.

 

A V4 a leghitelesebb nemzetközi szervezet

 

A nemzetközi szervezetek megbízhatósági listája is rendkívül beszédesre sikerült. A Median számai szerint Szlovákia lakossága leginkább a Visegrádi Négyekben bízik (56 százalék bízik, 32 százalék nem bízik). A második helyen az ENSZ végzett 49 százalékkal (37 százalék nem bízik benne).

 

Az EU csak a harmadik a listán a maga 47 százalékos megbízhatósági indexével (43 százalék nem tartja hitelesnek). A sor végén a NATO kullog 46 százalékkal (44 százalék nem bízik benne).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.