Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Oroszország ismét megpróbálja megrendíteni Európa egységét és biztonságát, de ezt nem engedhetjük meg – mondta Emmanuel Macron francia elnök szerdán a pozsonyi Globsec-konferencián.

 

Az ukrajnai háború vége messze van, de egy dolog biztos – Ukrajnát nem fogják elfoglalni – mondta Macron. Szerinte az Európai Uniónak biztosítania kell Kijevet arról, hogy továbbra is mellette áll, és továbbra is hatékonyan kell támogatnia, hogy az tartós békéhez vezessen. Emlékeztetett arra, hogy nagy a tét, mert a háború az EU határain zajlik.

 

Kijelentette azt is, hogy a jövőbeni békemegállapodást nem Oroszországnak, hanem a megszállt Ukrajnának kell diktálnia. A békének tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, Ukrajnának nem szabad területet feláldoznia – hangsúlyozta. Ugyanakkor a békével bizonyos biztonsági garanciáknak kell együtt járniuk – folytatta.

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette: Oroszország úgynevezett különleges katonai művelete geopolitikai hibába torkollott, aminek következtében Finnország csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Svédország hamarosan szintén csatlakozik hozzá.

 

Mint folytatta, az EU veszélyes energiafüggőséget teremtett Oroszországtól, de néhány hónapon belül alkalmazkodni tudott a helyzethez.

 

A francia elnök szerint Moszkva nem számított arra, hogy az EU ekkora mértékben fogja támogatni Ukrajnát, humanitáriusan és katonailag is. Ugyanakkor szerinte Moszkva időre játszik. Egyes országokban ugyanis választások lesznek, és az állampolgárok belefáradhatnak az egész helyzetbe – magyarázta.

 

Kifejtette azt az elképzelését is, hogy az európai államoknak nem másokra kell hagyatkozniuk, hanem saját biztonságukért kell felelősséget vállalniuk. Szerinte meg kell erősíteni katonai képességeiket, hogy meg tudják védeni magukat és szomszédaikat.

 

Macron örül, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat az EU oldalán áll. Azonban azt is kijelentette, hogy az európaiaknak nem szabad az amerikai szavazókra hagyatkozniuk, és remélniük, hogy ez így is marad.

 

Macron szerint Európának nem szabad megfeledkeznie a fejlődő országokról, amelyek most nem kapnak elegendő segítséget, mert az európai államok Ukrajnára koncentrálnak. Arra figyelmeztetett, hogy ebben a helyzetben az úgynevezett globális dél országai más hatalomhoz fordulhatnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!